skipToContentskipToFooter

Deze vijf platformen willen de logistiek verbeteren

Je ziet het steeds vaker: consumenten bestellen een telefoonhoesje bij AliExpress, boeken een vakantieadres via Airbnb en gebruiken voor Uber voor transport. En ze verkopen oude meubelen via Marktplaats. Het gemak en efficiëntie van platformen is bij de consument al volledig doorgedrongen.

Consumenten maken volop gebruik van platformen, maar hoe zit dit dan met het bedrijfsleven? Wat is de stand van zaken in de wereld van de logistiek en supply chain, is dit soort technologie en gemak al beschikbaar? In dit artikel geven we je enkele voorbeelden van aanbieders die actief zijn in de logistiek en behandelen we de functionaliteiten die ze aanbieden.

Uber Freight | Vrachtvervoer organiseren

Het doel van Uber Freight is om de verlader en vervoerder eenvoudiger bij elkaar te brengen. Het systeem is vergelijkbaar met hun taxisysteem en is te gebruiken via een app. Inmiddels is Uber Freight twee jaar actief in de Verenigde Staten. Nederland is het eerste Europese land waar Uber Freight actief wordt.

Cogoport | Containervervoer inboeken

Cogoport biedt deelnemers via hun digitale platform een wereldwijd overzicht van de containervrachttarieven van meer dan zestig rederijen. Ze bieden ook de mogelijkheid om direct containers in te boeken. Het platform heeft als doel om een gestroomlijnde zeevrachtlogistiek te realiseren. Oorspronkelijk is Cogoport ontstaan als start-up in India en sinds kort hebben ze een Europees hoofdkantoor in Rotterdam.

DiManEx | 3D-geprinte reserveonderdelen bestellen

Via de cloudtoepassing van DiManEx kun je het ontwerp van een te printen reserveonderdeel samenstellen. Na een kwaliteitscontrole wordt het onderdeel 3D-geprint bij een van de bij DiManEx aangesloten printbedrijven. Het printbedrijf wordt wereldwijd gekozen en afhankelijk van het benodigde technologische specialisme dat het onderdeel behoeft en de fysieke afstand tot de klant. DiManEx beoogt door een snelle levering van het onderdeel de ‘downtime’ van machines te reduceren.

Stockspots | Magazijnruimte huren

Stockspots wordt ook wel de Airbnb voor warehousing genoemd. Het Stockspots platform koppelt verladers met een behoefte aan tijdelijke opslagruimte aan warehouse aanbieders die voldoen aan de gewenste vereisten en criteria vanuit de verlader. Beide partijen werken samen via het platform. Stockspots biedt een netwerk van honderden locaties in Nederland. Inmiddels heeft Stockspots ook de Belgische markt betreden.

Tradelens | Supply chain optimaliseren

TradeLens is een platform dat zich richt op rederijen en gebaseerd is op de blockchaintechnologie. Het platform heeft als doel om wereldhandel efficiënter en veiliger te maken. Gebruikers kunnen via het platform veilig documenten delen en zo de financiële afhandeling van een zending geautomatiseerd afhandelen. Ook is het mogelijk om end-to-end informatie over de leveranciersketen via het platform realtime te delen. Het platform is oorspronkelijk door IBM en Maersk opgericht.

SCM Summit

Bovenstaande platforms zijn maar een klein deel van het aanbod in platforms in de logistiek en de supply chain. Tijdens de SCM Summit op woensdag 5 juni behandelen we de kansen en uitdagingen die platforms met zich meenemen en deelt onder andere Uber Freight haar visie in een sessie. Het thema van de Summit is dan ook Logistiek en platformen: toekomstmuziek of harde realiteit?