skipToContentskipToFooter

“Wees goed voorbereid op de automatiseringsontwikkelingen”

10-11-2023 De ontwikkelingen rondom het werk van de declarant staan niet stil. Single Window en ICS2 zijn belangrijke automatiseringstrajecten die in 2024 op het pad van de declarant komen. Daarnaast zitten we midden in de migratie van AGS naar DMS. Genoeg gespreksstof dus voor de ruim 100 douaneprofessionals op de jaarlijkse Dag van de declarant van evofenedex, die gisteren plaatsvond in Veenendaal.

“We gaan meer en meer toe naar een situatie om alle informatie rondom een aangifte digitaal bij één loket aan te brengen”, aldus Godfried Smit, manager European Affairs bij evofenedex en keynotespreker op het evenement. “Dit brengt met zich mee dat je als aangever alles compleet moet aanleveren. Als de gegevens niet compleet of foutief zijn ingevuld, dan krijgen de goederen geen toestemming om hun weg te vervolgen.”

Erik te Boome, implementatiemanager DMS bij de Douane, gaf een korte update van de migratie naar DMS 4.0. “Er zijn ruim 2800 aansluitingen gerealiseerd op een totaal van 3500. We voorzien dat daarvan per 1 december 2023 98 procent is gemigreerd. Voor DMS 4.1 geldt dat dit nog wat achterloopt, de (informele) deadline hiervoor is 31 december 2023. Als bedrijven deze datum niet redden, hadden zij dit voor 8 november 2023 bij de Douane kenbaar moeten maken.”

Verstoringen AGS/DMS en overige uitdagingen

De afgelopen tijd waren er redelijk wat storingen rondom AGS en DMS. Daarom is de noodprocedure aangescherpt en is de inzet voor personeel voor telefonische beantwoording van vragen verhoogd. Daarnaast is de Douane bezig met een oplossing voor aangevers met massale aangiften. Houd hiervoor de website van de Douane in de gaten. Verder laat onderzoek zien dat de inhoudelijke kennis bij de Douane goed op orde is. Uitdagingen zijn er ook: de toenemende complexiteit van bezwaren, de blijvende personele onderbezetting en een toename van het aantal aangiften zijn hiervan enkele voorbeelden. De Douane is wel continu bezig met verbeteringen zoals de snellere afhandeling van vragen die per mail binnenkomen rondom douaneaangiften.

Bereid je goed voor

In de paneldiscussie onder leiding van Agnieszka Brodacz, specialist Customs & Trade Compliance bij evofenedex, was de boodschap aan het publiek je goed voor te bereiden en continu op de hoogte te blijven. “We moeten zaken digitaal doen als we toekomstbestendig willen blijven. Dit komt ook erg terug in de nieuwe douanewetgeving en heeft zijn invloed op het werk van de declarant.” Een tip van Brodacz is ervoor te zorgen dat je masterdata op orde zijn. “Begrijp je product, ken de juiste codes en weet of je voldoet aan de wet- en regelgeving. Het helpen van onze leden om de kwaliteit van hun aangifte te verbeteren, is een van de speerpunten van evofenedex voor 2024.”

Verdiepende sessies

Voor en na de lunch waren er verschillende verdiepende sessies. Zo ging Henk Navis, docent bij evofenedex, dieper in op de overgang naar DMS. Over de zaken waar declaranten tegenaan lopen bij het indelen van goederen in het douanetarief, gaf Ed Tulp, ook docent bij evofenedex, praktische tips en suggesties. Verder waren er sessies rondom oorsprong en de herziening van het Douanewetboek van de Unie. De Dag van de declarant werd dit jaar afgesloten met een inspirerend verhaal van logistiek dienstverlener Tieleman Logistics.

Tip: declarantennetwerk op LinkedIn

Als ondernemersvereniging behartigt evofenedex de belangen van ondernemers in het Overleg Douane Bedrijfsleven. Voor declaranten heeft evofenedex een netwerk op LinkedIn. Hier kun je terecht met al je vragen op het gebied van douaneaangiften. Bovendien delen de leden regelmatig interessante artikelen en wetenswaardigheden met elkaar. Meer weten over douanezaken? Bezoek dan ons kennisdossier op Douane | evofenedex.