skipToContentskipToFooter

Convenant zorgt voor vrijstelling rijbewijs c voor elektrische voertuigen

28-06-2024 Algemeen directeur Bart Jan Koopman van evofenedex heeft samen met demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat), vertegenwoordigers van Transport & Logistiek Nederland, BOVAG, RAI Vereniging, Bouwens Nederland, Techniek Nederland en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen een intentieverklaring veiligheidswaarborgen ondertekend. Deze intentieverklaring verbetert de veiligheid van de inzet van zero emissie bestelwagen tussen de 3.500 en 4.250 kilogram. Dit was een eis om het gedoogbeleid voor de vrijstelling van het rijbewijs c voor deze voertuigen te verlengen.

Concreet betekent dit dat bestuurders van de zwaardere zero emissie voertuigen tussen de 3.500 en 4.250 kilogram tot 1 juli 2025 mogen rijden met een B-rijbewijs. Een van de voorwaarden hiervoor is dat deze bestuurders een aanvullende cursus van minimaal vijf uur moeten volgen. De precieze afspraken en eisen worden vastgelegd in een convenant tussen het ministerie, evofenedex, en de eerdergenoemde partijen.

Het convenant moet uiterlijk op 31 december 2024 ingaan. Het is wel de insteek dat dit eerder gebeurt. Alle aanvullende eisen zullen ingaan op het moment dat het convenant er is. Het convenant zal gelden tot er een Algemene Maatregel van Bestuur is. Deze wordt verwacht op 1 juli 2025. Hierin wordt de wetgeving permanent geregeld.