Exporterende bedrijven van grote waarde voor Nederlandse leveranciers
Leestijd: 1 minuut
Nieuw beleid kan exportsector stimuleren om indirect breder deel economie te stimuleren
30-10-2024 Toeleveranciers van exporterende bedrijven zijn vaak twee keer zo groot als bedrijven die niet leveren aan exporteurs. Ook hebben deze leveranciers dubbel zoveel omzet. De exporteurs vormen samen met hun leveranciers de meest productieve bedrijven van Nederland. Dit blijkt uit het deze week verschenen CPB-rapport ‘Productiviteitsvoordelen van exportnetwerken’.
Nederlandse export is niet alleen verantwoordelijk voor 30 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product, exporterende bedrijven zijn ook van grote waarde voor het bedrijfssucces van hun toeleveranciers. Deze leveranciers zijn vaak twee keer zo groot als bedrijven die niet leveren aan exporteurs en hebben dubbel zoveel omzet. De exporteurs vormen samen met hun leveranciers de meest productieve bedrijven van Nederland. Dat blijkt uit het deze week verschenen CPB-rapport ‘Productiviteitsvoordelen van exportnetwerken’. Voorbeelden van succesvolle exporterende bedrijven die veel gebruikmaken van toeleveranciers zijn chipfabrikanten, voedselproducenten en de farmaceutische industrie.
Diverse verklaringen
Er zijn diverse verklaringen waarom leveranciers kunnen profiteren van exporteurs. Zo kunnen leveranciers leren van exporteurs, die op hun beurt leren van buitenlandse bedrijven, en zodoende nieuwe technieken en methodes overnemen. Ook genieten leveranciers van schaalvoordelen, doordat exporteurs grote afnemers van goederen en diensten in Nederland zijn. Tot slot is er een selectie-effect waarbij exporteurs alleen de meest productieve bedrijven uitkiezen als toeleverancier.
Inzichten voor beleid
Beleid dat de export raakt, heeft niet alleen impact op exporteurs, maar ook op hun toeleveranciers. Dit onderzoek onderstreept dit door aan te tonen dat indirecte export gerelateerd is aan productiviteit. Eventuele nieuwe maatregelen zouden zich kunnen richten op het bevorderen van kennisoverdracht van succesvolle exporteurs naar andere bedrijven om de productiviteit van Nederlandse bedrijven te verhogen. Daarnaast kan nieuw beleid ook de exportsector stimuleren om zo indirect een breder deel van de economie te stimuleren.
Gerelateerde nieuwsberichten
Nederland grootste EU-importeur van goederen uit Mercosur-landen
28 maart 2025
ING: impact autoheffingen VS op Nederland 230 miljoen euro
28 maart 2025
CPB: VS importeren meer goederen
25 maart 2025
Europees actieplan staal en metalen heeft grote gevolgen voor handel en logistiek
24 maart 2025
Brussel stelt importheffingen op Amerikaanse producten uit tot medio april
21 maart 2025
Trends in Export 2025: van instinct naar inzicht
20 maart 2025
Data zijn de sleutel voor trade-compliance
17 maart 2025
Nederlandse goederenexport groeit met ruim 5 procent in januari
17 maart 2025
Ledenvraag | Import Verenigde Staten
13 maart 2025