skipToContentskipToFooter

Rederijen en andere partijen leggen goederenvervoer stil

01-03-2022 Rusland heeft het luchtruim voor 36 landen gesloten, waaronder de gehele EU en het Verenigd Koninkrijk. Verschillende rederijen en andere partijen leggen het goederenvervoer naar Rusland stil. Wat betekent dit voor bedrijven in internationale handel en logistiek?

Rusland sluit het luchtruim voor 36 landen, waaronder de gehele EU en het Verenigd Koninkrijk. Het verbod geldt vooralsnog niet voor de Verenigde Staten. Daarbij komt dat net als rederijen, allerlei expresdiensten, zoals DHL en UPS, leveringen naar Rusland stilleggen. Rusland wordt daarmee voor goederenvervoer uitermate moeilijk bereikbaar.


Russische vrachtmaatschappijen

Russische vrachtmaatschappijen waren voor vrachtvervoer van en naar Nederland erg belangrijk. Ook belangrijke Chinese leveranciers maakten gebruik van Russische maatschappijen voor het vervoeren van goederen naar Europa. Voor vervoer tussen Europa en Azië moet nu ver worden omgevlogen en dat met meer en duurdere brandstof.


Expediteurs

De eerste expediteurs zijn gestopt met het aanbieden van vervoer per spoor door Rusland en Belarus. De verwachting is dat anderen snel zullen volgen, ook door de onzekerheid of rekeningen voor de dienstverlening wel betaald kunnen worden. Rederij Maersk overweegt haar vaarten op Rusland te stoppen. Zwitserland implementeert inmiddels ook alle sancties die de EU heeft opgelegd aan Rusland.


Goederen onder EU-sancties

Na de inval van Rusland in Oekraïne heeft de EU een veel strenger sanctiepakket tegen Rusland aangenomen dan de maatregelen die op 23 februari 2022 werden aangenomen. Wij krijgen regelmatig vragen over welke goederen onder deze sancties vallen. 

In de recent gepubliceerde verordening (EU) nr. 2022/263 van de Raad van 23 februari 2022 wordt in artikel 4 beschreven dat het verboden is de in bijlage II vermelde goederen en technologie te verkopen, te leveren, over te dragen of uit te voeren.
Deze bijlage II geeft een overzicht van de goederen die onder deze maatregel vallen. Daar worden onder andere goederen genoemd zoals zout, zwavel, aarden, en steen, metaalsoorten zoals ijzer, nikkel, aluminium tot aan gereedschappen, elektromotoren en generatoren.
 

Lijst van goederen

De volledige lijst is te vinden via deze link. Wanneer de volledige goederencode niet voorkomt in dit overzicht maar wel in een vermeld hoofdstuk terugkomt, dan is de maatregel van toepassing en kunnen de goederen en technologie niet geëxporteerd worden naar Rusland en Wit-Rusland.

Heb je vragen? Neem contact op met onze ledenservice Internationaal via 079 3467 346 of stuur een e-mail.