Goederencode bij douaneaangifte: wat en hoe?
Leestijd: 2 minuten
Goederencode bij douaneaangifte: wat en hoe?
21-06-2017 Importeurs of exporteurs die informatie verzamelen over invoerrechten, btw of producteisen hebben voor een foutloze douaneaangifte ook een juiste goederencode nodig. Maar hoe komt deze code tot stand, welke risico’s zitten er aan vast en wat zijn de eventuele consequenties? De experts van evofenedex geven antwoord.
De goederencode
Een goederencode of HS-code (Harmonized System) is een tiencijferige code om producten in te delen. Deze indeling wordt wereldwijd toegepast. De eerste zes cijfers zijn internationaal gelijk. De onderverdeling daarna kan nationaal anders zijn. Houd daar rekening mee, wanneer een goederencode van een niet-Nederlandse leverancier wordt gebruikt.
De goederencode vaststellen
Het vaststellen van de juiste goederencode is niet in alle gevallen eenvoudig. Er zijn wel verschillende hulpmiddelen voor het op de juiste manier indelen van de code:
- Goederennomenclatuur
- Slechts een klein percentage van de goederen staat hier letterlijk beschreven. De indelingsregels beschrijven een aantal productgroepen (zoals textiel, schoenen, groenten, fruit en noten, kunststoffen en computers), waardoor het eenvoudiger is om een goederencode te bepalen.
- European Binding Tariff Information-database
- In de European Binding Tariff Information-database kunnen ondernemers zoeken naar uitspraken door de douanes in EU-lidstaten over de indeling van goederen (bindende tariefinlichtingen). Zelfstandig een goederencode vaststellen kan in sommige gevallen eenvoudig op basis van de goederennaamlijst , de indelingsregels en de toelichting van een goederencode. Ook is het mogelijk om – na controle - de door de leverancier opgegeven goederencode te gebruiken.
Specialistische kennis
In veel gevallen is het indelen van goederen werk voor daartoe opgeleide specialisten. Organisaties moeten dan ook niet bang zijn om in sommige gevallen een deskundige in te schakelen, wanneer:
- Er binnen de organisatie weinig kennis of ervaring is
- De juiste indelingsregels en/of toelichting niet duidelijk is
- Het om indeling van risicovolle producten gaat (chemicaliën, producten met een hoog percentage invoerrechten, landbouw- of antidumpingheffingen, dual-use-goederen, strategische goederen)
Foutloze douaneaangifte
Met de correcte afhandeling en het foutloos volgen van de douaneprocedures bespaart een onderneming op jaarbasis flink wat kosten. Het voorkomt vertragingen in de afhandeling van import- en exportzendingen en negatieve belastingen en heffingen. Op het gebied van douane heeft evofenedex tal van opleidingen, van beginnende declarant en specialistische declarant tot een manager customs & trade affairs.
Gerelateerde nieuwsberichten
Ledenvraag | Voldoen aan de bewijslast voor hanteren btw-nultarief
19 november 2024
Agrarisch Import Platform bezorgd over retributievoorstellen NVWA voor 2025
4 november 2024
Douane lanceert MAB als opvolger van OGA
31 oktober 2024
Bezuiniging op externe specialisten mag niet ten koste gaan van dienstververlening Douane
25 september 2024
Aangevers kunnen gebruik blijven maken van regelingen DIN en DEN
27 mei 2024
Veranderingen voor houders CGU-vergunningen
6 maart 2024
Invoering Border Target Operating Model start op 31 januari
9 januari 2024
Border Target Operating Model alsnog in werking
20 december 2023
Toelichting bij EU-sancties op ijzer en staal
6 december 2023