skipToContentskipToFooter

Afname komt vooral doordat er minder kolen naar Duitsland worden vervoerd

04-07-2025 In 2024 is er 37,8 miljoen ton aan goederen vervoerd over het spoor. Dat is 3,9 procent minder dan een jaar eerder. Het vervoer over het spoor neemt af sinds het recordjaar 2022. De daling in 2024 komt geheel doordat er minder goederen, vooral kolen, vanuit Nederland over het spoor naar het buitenland worden vervoerd. Dit meldt het CBS.

De afname van het goederenvervoer over het spoor komt geheel doordat er minder goederen vanuit Nederland over het spoor naar het buitenland worden vervoerd. Deze stroom daalde met 9,3 procent tot 21,7 miljoen ton. Dit blijft wel de belangrijkste goederenstroom over het spoor. Het vervoerd gewicht van goederen uit het buitenland naar Nederland steeg met 2,4 procent tot 10,3 miljoen ton. De stroom door Nederland, waarbij geladen en gelost wordt in het buitenland, en het binnenlands vervoer stegen ook.

Ook vergeleken met tien jaar geleden is de afvoer van goederen naar het buitenland de stroom die het sterkste daalde, van 27,0 miljoen ton naar 21,7 miljoen ton. De doorvoer nam het meest toe, van 2,1 miljoen ton naar 3,2 miljoen ton.

Kolenvervoer blijft dalen

De daling van het spoorvervoer vanuit Nederland naar het buitenland komt vooral doordat er minder kolen naar Duitsland worden vervoerd. De vraag naar kolen voor kolengestookte elektriciteitscentrales is lager door de concurrentie van gas en duurzame energiebronnen. In 2024 werden 4,6 miljoen ton kolen vervoerd, 2,9 miljoen ton minder dan in 2023 en 5 miljoen ton minder dan in het recordjaar 2022. Kolen zakken daardoor van plek twee naar plek drie in de lijst van belangrijkste goederen voor spoorvervoer.

Helft in containers

Met 18,4 miljoen ton wordt bijna de helft van de goederen op het spoor vervoerd in containers. De belangrijke producten die in containers worden vervoerd (vanuit de zeehavens via het spoor) zijn auto-onderdelen, kunststofproducten, machines, ijzerwaren en kleding. De groep metaalertsen en andere delfstoffen steeg in 2024 met 7,2 procent naar 4,9 miljoen ton, waarmee ze op plek twee staan. In vergelijking met tien jaar geleden is dit wel 1,4 miljoen ton minder.

Aandeel Duitsland gedaald

De grootste partner voor de afvoer en aanvoer van goederen per spoor is Duitsland. Twee derde van de goederen gaat naar Duitsland en 37,9 procent van de aanvoer naar Nederland wordt er geladen. Italië, Oostenrijk, Polen en Tsjechië volgen op ruime afstand. In vergelijking met tien jaar geleden is het aandeel van Duitsland wel lager. Oostenrijk en Polen zijn juist belangrijker geworden als partnerland.

Defensiebudget gebruiken voor spooroffensief

Deze week riep het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op tot een tienjarig ‘spooroffensief met dubbel rendement’. Dit zou kunnen door het defensiebudget in te zetten en moet Nederland schoner, concurrerender en veiliger maken. evofenedex heeft het kabinet de afgelopen jaren diverse malen gevraagd het spoorgoederenvervoer te redden en onderschrijft daarom de oproep.