skipToContentskipToFooter

Belangrijke wijziging voor internationale motorrijtuigverzekeringskaart

13-08-2020 De ‘groene kaart’ - de internationale motorrijtuigverzekeringskaart - is sinds 1 juli een ‘witte kaart’. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. Daarnaast volstaat officieel ook een elektronische versie.

Het systeem van de ‘groene kaart’ (de internationale motorrijtuigenverzekeringskaart) is gegrond op internationale afspraken tussen de nationale bureaus van autoverzekeraars, die samen de Council of Bureaux (CoB) vormen. Zij heeft beslist dat de nationale bureaus de verzekeraars mogen toestaan om hun internationale motorrijtuigverzekeringskaart (de groene kaart) met ingang van 1 juli uit te geven op een witte achtergrond (witte kaart).

Elektronische verzekeringskaart

Ook werd beslist dat het document met ingang van 1 juli elektronisch mag worden toegestuurd. Of dit op internationaal vlak volledig wordt doorgevoerd, is nog niet zeker. Sommige bureaus zullen wellicht niet aanvaarden dat het document elektronisch wordt verstuurd door de verzekeraar. Daarom wordt geadviseerd om het exemplaar toch te printen en in het voertuig te leggen. Dat is sowieso handig voor het geval een voertuig verschillende bestuurders heeft, als er slecht internetbereik is, en voor personen die niet over een smartphone beschikken.

Geldigheid huidige ‘groene kaart’

30 juni was de laatste dag waarop het afdrukken van internationale verzekeringskaarten mag gebeuren op groen papier. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli blijven geldig tot de vervaldag.

Op het verzekeringsbewijs staat in welke landen je verzekerd bent, met welk kenteken, tot wanneer je verzekering geldig is en hoe je schade kunt melden.