Ledenvraag | Mag ik met gevaarlijke stoffen door de bebouwde kom rijden?
Ledenvraag | Mag ik met gevaarlijke stoffen door de bebouwde kom rijden?
10-03-2014 Een EVO-lid vraagt zich af of hij met gevaarlijke stoffen door de bebouwde kom mag rijden. Hij belt Priscilla de Vreugd van EVO-Ledenservice voor advies.
Antwoord
Chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren, moeten de bebouwde kom altijd vermijden, tenzij het vervoer binnen de bebouwde kom noodzakelijk is in verband met laden of lossen.
Routeringsverordening
Veel gemeenten hebben daarnaast een zogenoemde routeringsverordening. Dat wil zeggen dat zij wegen hebben aangewezen waarover bepaalde gevaarlijke stoffen verplicht moeten worden vervoerd. Chauffeurs mogen dan geen andere route kiezen, tenzij hiervoor schriftelijke ontheffing van de gemeente is gekregen. Ook provincies kunnen provinciale wegen aanwijzen die verplicht moeten worden gevolgd.
Routeplichtige stoffen
De routeplicht is alleen van toepassing op bepaalde gevaarlijke stoffen, de zogenoemde routeplichtige stoffen. Ook de wijze van vervoer, bijvoorbeeld tankvervoer, los gestort vervoer of het vervoer in verpakkingen, is van belang voor de vraag of er een routeplicht geldt. Zo is lpg een routeplichtige stof als het wordt vervoerd in een tankwagen, maar niet als het wordt vervoerd in cilinders.
Overzicht
Een overzicht met routeplichtige stoffen en gemeenten die een routeringsverordening hebben, staat in de EVO-Kennisbank wegvervoer ADR.
Onderzoek naar knelpunten
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoekt dit voorjaar de routering van gevaarlijke stoffen over de weg en dan met name of de bestaande wet- en regelgeving nog voldoet en goed werkt in de praktijk. EVO geeft de beleidsmakers input voor dit onderzoek.
Meer informatie over het onderzoek en mogelijkheid om input te geven
Gerelateerde nieuwsberichten
De Opleidingengids 2024 is uit
7 december 2023
"Wij zien heel veel overtredingen"
7 december 2023
Grip op CO2 krijgen met de game Carbon Masters
6 december 2023
Elektrische bestelauto: vrachtwagenrijbewijs verplicht vanaf 1 juli 2024?
6 december 2023
Toelichting bij EU-sancties op ijzer en staal
6 december 2023
Voorbereiden op de volgende crisis met de Resilience Scan
5 december 2023
Overgangsregeling ARIE-regeling loopt bijna af
5 december 2023
DHI-subsidieregeling weer open op 15 januari 2024
30 november 2023
Zo ziet de overgangsregeling eruit voor zero-emissiezones vanaf 1 januari 2025
28 november 2023