skipToContentskipToFooter

30-05-2023 Goed nieuws: de website van Logistiek Digitaal is gelanceerd (www.logistiekdigitaal.nl). Logistiek Digitaal biedt ondersteuning aan mkb-bedrijven die hun logistieke processen willen digitaliseren. De website is een onderdeel van het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL), waarin het bedrijfsleven en de overheid samenwerken om grote verstoringen in de logistiek door middel van digitalisering aan te pakken. evofenedex is een van de partijen die bij DIL betrokken is.

Hulp aan het mkb bij digitalisering is hard nodig. Slechts tien procent van het mkb dat te maken heeft met logistieke processen, is digital ready (oftewel digitaal klaar) om digitaal samen te werken. Veel mkb’ers zien het belang van digitaal samenwerken zelf ook in, maar weten niet hoe ze hun bedrijf kunnen transformeren naar een organisatie die datagedreven kan werken. Logistiek Digitaal helpt hen om vanuit de eigen strategie met digitalisering aan de slag te gaan. Daarbij is het goed om te weten dat digitalisering een middel is en geen doel op zich.

Meten is weten 

Welke hulp wordt er allemaal aangeboden op de website van Logistiek Digitaal? Digitalisering begint met inzicht krijgen in de huidige stand van zaken bij een bedrijf. Mkb’ers kunnen daarom op de website een nulmeting doen. Hoever is een bedrijf met digitalisering? Hoe werken processen, technieken en mensen samen? Voordeel van zo’n eerste scan is dat een bedrijf inzicht in zijn situatie krijgt en een advies dat bij hem past.

Nulmeting

digiscan_logistiek_digitaal.jpg

Met de online nulmeting op de site zie je eenvoudig welke stappen jij nog meer kunnen zetten.

Studenten

Een ander belangrijk onderdeel van het dienstenaanbod op de website is de mogelijkheid om studenten in te zetten in het eigen bedrijf. Logistiek Digitaal inventariseert digitaliseringsvraagstukken van individuele bedrijven en zet die vervolgens door naar onderwijsinstellingen in de desbetreffende regio.

Studenten van verschillende opleidingsniveaus gaan daarna met de opdrachten aan de slag bij de verschillende bedrijven en helpen hen zo op weg met digitalisering. Van strategie tot praktische praktijkoplossingen, de studenten zijn voor allerlei opdrachten inzetbaar. Het mes snijdt overigens aan twee kanten: studenten verrijken hun studie met praktijkervaring, en bedrijven halen actuele kennis binnen en maken kennis met de werknemers van de toekomst. Op de website van Logistiek Digitaal is ook veel informatie te vinden over de kostenkant van digitaliseren. Via een subsidieoverzicht is in één oogopslag te zien welke subsidiemogelijkheden er allemaal voor mkb’ers zijn.

Verder vinden bedrijven die zelf aan de slag willen gaan met digitalisering er handige hulpmiddelen om hun kennis van digitalisering te vergroten of om inspiratie op te doen. Daarnaast is er een leerplatform in de maak, waar werknemers van bedrijven vanaf juni 2023 via e-learnings extra kennis van digitalisering kunnen opdoen.

Digitale werkplaatsen

digi-werkplaatsen.jpg

Studenten gaan aan de slag met jouw digitaliseringsvraag.

Belang van digitalisering

Logistiek Digitaal is zoals gezegd een onderdeel van het programma DIL, dat eind vorig jaar van start ging om digitalisering een flinke boost te geven. De digitale transitie van de logistieke ketens verloopt in ons land namelijk te langzaam. Internetgiganten als Google, Microsoft, Meta Platforms, Apple, Alibaba en Amazon bepalen het wereldwijde digitale speelveld en in de logistiek neemt het aantal platformdiensten ook toe. Maar in Nederland wordt daar nog te weinig gebruik van gemaakt. Zonde, want digitale en technologische ontwikkelingen bieden allerlei mogelijkheden voor de logistiek.

Zo biedt digitalisering kansen om logistieke uitdagingen vroegtijdig in kaart te brengen en in te spelen op de snel veranderende wereld om ons heen. Alle bedrijven staan immers momenteel voor enorme uitdagingen die veel vragen van hun aanpassingsvermogen.

Bovendien hebben disrupties en verstoringen als gevolg van allerlei crisissen en geopolitieke spanningen pijnlijk duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar de huidige internationale handelsketens zijn. Samenwerken met ketenpartners is nu en in de toekomst belangrijk om goederenstromen efficiënt, duurzaam en naar tevredenheid van de klant te laten verlopen. Door digitalisering kunnen bedrijven efficiënter werken en kosten besparen. Informatie is eenvoudiger en sneller uit te wisselen, en controleren is minder vaak nodig.

Sterke digitale basis

De voordelen van digitalisering zijn duidelijk, maar Nederlandse bedrijven in de handel en logistiek hebben eerst een sterke digitale basis nodig om digitaal te kunnen samenwerken in de logistieke keten. Datagedreven werken vormt daarbij het uitgangspunt. Hoewel veel bedrijven al gebruikmaken van digitale technologie, komt hier in de praktijk veel meer bij kijken. Het begint allemaal bij de intern op orde krijgen van de basis. Pas daarna kan een bedrijf stappen zetten om echt digitaal samen te werken.

Gelukkig staan bedrijven er niet alleen voor dankzij DIL en specifiek het initiatief Logistiek Digitaal. Het aanbod op www.logistiekdigitaal.nl wordt de komende jaren verder uitgebreid en is met name gericht op het proces van digitaliseren. Wie op de hoogte wil blijven van het aanbod, kan zich op die website inschrijven voor een nieuwsbrief. De diensten en hulpmiddelen van Logistiek Digitaal worden zoveel mogelijk gratis aangeboden.

Dit artikel is eerder verschenen in evofenedex magazine nr. 5 mei 2023.

Auteur: Anneloes van Klaveren