skipToContentskipToFooter

Nieuwe Monitor Internationale Handel en Logistiek november 2021

08-12-2021 De helft van de ondernemers vindt internationaal zaken doen moeilijker dan een jaar geleden. Hoewel de omzet weliswaar hoger uitvalt (44 procent van de bedrijven) is de winstontwikkeling vaak onveranderd of zelfs negatief (31 procent van de respondenten). Bij 27 procent van de ondervraagden gaat het slechter dan een jaar geleden. Dit blijkt uit de eerste Monitor Internationale Handel en Logistiek van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius. De voorloper van deze monitor was de Corona Export Monitor, die beide organisaties sinds april 2020 maandelijks publiceerden.

“Vanaf najaar 2020 tot nu zijn economieën weer op gang gekomen; soms langzaam, soms snel. Dat is positief, maar doordat de vraag sneller is gestegen dan de aanbodketens konden volgen, is het wereldhandelssysteem onder druk komen te staan”, aldus Bart Jan Koopman, directeur van evofenedex. “De grote vraag vertaalt zich onder andere naar hogere kosten en langere levertijden. We zien momenteel dat 4 op de 5 ondernemers verstoringen hebben in hun supply chain. Het gebrek aan grondstoffen en halffabricaten zoals chips, wordt daarbij het meeste genoemd [57 procent van de respondenten, red.]. De verstoringen hebben op dit moment meer impact op de import dan op de export.”

Koopman vraagt ook aandacht voor de uitdagingen op personeelsgebied. “Ook voor de leden van onze ondernemersvereniging is het moeilijk gekwalificeerd personeel te vinden en is het ziekteverzuim gestegen door de coronapandemie.”

Vrijwel onmogelijk

China komt naar voren als het land met de meeste uitdagingen (45 procent van de respondenten). Ook wordt het land door een derde van de respondenten genoemd als bestemming waar zij het liefste weer een keer naar toe zouden willen gaan voor zaken. Iets wat in de praktijk buitengewoon lastig is vanwege alle beperkingen. Wat ook niet meewerkt, is dat het online opzetten van nieuwe business vrijwel onmogelijk is. Met communiceren op afstand komen ondernemers vaak niet verder dan operationele afstemming en relatiebeheer.

Zeker nog heel 2022

Koopman ziet wel dat bedrijven er alles aan doen om de negatieve effecten van verstoringen tegen te gaan. “Bijvoorbeeld door het aanleggen van grotere voorraden of het kijken naar andere productiemogelijkheden dichter bij huis. Want de verstoringen zullen voorlopig niet verdwijnen. Onze achterban verwacht nog zeker heel 2022 last te hebben van disrupties.”