skipToContentskipToFooter

Kandidaat-Europarlementariërs in debat over handel en logistiek en de rol van Europa

25-05-2024 Minder afhankelijk worden van de Verenigde Staten en China en meer vanuit de eigen kracht van Europa acteren. Als het aan Marit Maij van GL/PvdA, Lennart Salemink van de VVD en Robbert van Eerd van het CDA ligt wordt daar de komende jaren werk van gemaakt. Alleen hoe dat moet worden bereikt, daarover verschillen ze van mening. 

De drie kandidaat-Europarlementariërs gingen met elkaar in debat tijdens een evofenedex-bijeenkomst over onder meer de stelling ‘EU-regelgeving of nationale autonomie’. Als het aan Maij ligt moeten landen echt samen optrekken. “Dit is een schijntegenstelling. Nederland is een handelsland, maar we moeten gezamenlijk aan de slag als Europese landen. Zeker tegenover blokken als China en de Verenigde Staten en daarom is het belangrijk om de regelgeving op orde te hebben.” Voor Salemink is dat ook belangrijk, maar hij maakt wel een kanttekening. “Soms zijn regels in de EU fantastisch, zoals de roamingwet van Neelie Kroes, maar niet op alle vlakken kan dat. We moeten de ondernemers niet onnodig gaan belasten met papierwerk.” Van Eerd vindt beide belangrijk. “Iets als kerosinebelasting moeten we Europees regelen, maar wij willen wel dat regelgeving uit Brussel aan een MKB-toets wordt onderworpen. Maatregelen uit Brussel moeten wel kunnen worden gedragen door de ondernemers.”

Regels uit Brussel

Maij wijst erop dat die regels uit Brussel niet worden verzonnen door Brusselse ambtenaren onder een systeemplafonnetje, maar in samenspraak met de lidstaten wordt samengesteld. “We moeten oppassen dat we die retoriek niet voeden dat alles de schuld van Brussel is. Wij zitten daar gewoon aan tafel.” Salemink beaamt dat, maar ziet wel een trend. “Er is de laatste jaren sterk een focus op hoe we techbedrijven uit Amerika kunnen dwingen aan onze regels te voldoen. En daarnaast veel regels over duurzaamheid. Ik zou liever hebben dat we de komende vijf jaar kijken naar het verdienmodel van de Europese Unie. Te lang leunden we op goedkoop gas uit Rusland en goedkope productie en grondstoffen uit China. Daarnaast halen we driekwart van de defensiematerialen van buiten Europa. Dat is zonde.”

Van Eerd wil vooral dat de Europese Commissie het voortouw gaat nemen op een aantal onderwerpen. “Een level playing field is belangrijk om te voorkomen dat we worden uitgespeeld als landen tegen elkaar. Denk aan belangrijke thema’s als veiligheid, duurzaamheid en tech. De havens die China koopt en de Chinese scanners in de Rotterdamse haven. Onze gegevens komen daar terecht. Maar ook de energieprijzen die hier wel vijf tot zes keer hoger liggen dan in Amerika. Dat zorgt ervoor dat we minder competitief worden. En dat terwijl Biden daar strooit met subsidies.”

Level playing field

Voor Maij is dat ook belangrijk als het gaat om een groen industriepolitiek. “De beste zonnepanelen kwamen ooit uit Duitsland. Dat heeft China gekopieerd en daar ons mee weggeconcurreerd. We hebben deze handel uit onze handen laten slaan. We moeten meer gezamenlijk optrekken om dat te voorkomen in plaats van weer het goedkoop uit andere landen halen.” Salemink vind zo’n level playing field ook belangrijk. “Het is gewoon verstandiger om het samen te doen. Kijk maar naar het Verenigd Koninkrijk. Daar nemen ze toch de regels uit Europa over, juist omdat ze willen blijven exporteren. Voor iets als de gezondheidszorg hebben we geen andere landen nodig.” Hij waarschuwt wel voor de oprukkende tendens van politieke partijen die van Europa af willen. “Ze willen Europa van binnen uithollen. Ik voorspel je dat de verschillen dan juist nog groter worden tussen landen en dat handeldrijven dan nog lastiger is. We moeten samenwerken.”

Dat alle drie de deelnemers aan het debat de positie van Europa willen versterken vanuit hun eigen kleur is een boodschap die goed aansluit bij die van evofenedex en die past bij de uitdagingen van deze tijd, waarin de geopolitieke spanningen oplopen. De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden op 6 juni plaats.