skipToContentskipToFooter

“Ik heb nog nooit zo’n mismatch tussen vraag en aanbod gezien als tijdens de coronacrisis”

07-06-2022 Exporteurs hebben te maken met een snel veranderende wereld. Klassieke supply chains raken verstoord door snelle veranderingen. Deze ketens zijn immers ingesteld op efficiëntie en niet op wendbaarheid. Dit zorgt voor de nodige leveringsproblemen wanneer er verstoringen in de keten plaatsvinden. Exporterende bedrijven worden hierdoor geraakt. In een nieuwe aflevering van de podcastserie ‘Grenzen opzoeken’ deelt Jack van der Veen zijn visie op hoe supply chain problemen ontstaan en hoe exporteurs zich kunnen wapenen tegen veranderingen in vraag en aanbod.

We leven in een VUCA-wereld, is de stellige overtuiging van Jack van der Veen, professor Supply Chain Management aan de Nyenrode Business Universiteit. VUCA staat voor volatility, uncertainty, complexity and ambiguity. Supply chains kun je zien als de lopende banden van onze wereld, en deze ketens zijn ingesteld op efficiëntie en niet op wendbaarheid. De coronapandemie veroorzaakte ongekende vertragingen en tekorten in supply chains, wat grote gevolgen had - en nog steeds heeft - voor exporterende bedrijven.

Creativiteit is noodzaak

Een welbekend gevolg van zo’n verstoring is het ‘opslingereffect’. Hierdoor ontstaat een disbalans tussen vraag en aanbod, waarbij er vaak meer vraag is dan aanbod. De supply chain probeert dit te compenseren door meer te gaan produceren, maar op het moment dat dit is gelukt, daalt de vraag alweer. Hierdoor ontstaan schommelingen in vraag en aanbod.

De effecten van het opslingereffect raken exporterende bedrijven. Mischa geeft tijdens deze podcast het voorbeeld van een exporterend bedrijf dat zijn goederen vervoert in jerrycans. De normale jerrycans van 5 liter waren niet meer beschikbaar vanwege supply chain problemen, dus was het bedrijf gedwongen jerrycans van 10 of 15 liter in te kopen om het tekort te compenseren. Creativiteit is dan een noodzaak om als onderneming goed te kunnen blijven functioneren in een VUCA-omgeving.

Snel schakelen

Maar niet alles draait om de creativiteit van de ondernemers. Jack geeft aan dat zowel de supply chain als de ondernemers zich meer in kunnen stellen op flexibiliteit. Zo kun je als onderneming verschillende scenario’s uitwerken en plannen maken voor het geval dat. Waarschijnlijk worden de meeste scenario’s nooit werkelijkheid, maar je bent zo wel voorbereid op verandering en kunt snel schakelen als het nodig is.