skipToContentskipToFooter

Ontbrekende of defecte roetfilter is reden voor afkeuring

15-12-2022  APK-bedrijven controleren dieselvoertuigen vanaf 1 januari 2023 ook op de aanwezigheid en de werking van een roetfilter tijdens de APK. Dit geldt ook voor Euro 6-voertuigen.

Met de nieuwe APK-test voor controle van roetfilters wil de overheid het wagenpark in ons land schoner maken. De controle vindt plaats aan de hand van een meting met een deeltjesteller. De uitlaatgassen mogen bij een stationair toerental niet meer deeltjes bevatten dan 1.000.000 deeltjes per kubieke centimeter.

Handelen vóór de APK-vervaldatum

Als een roetfilter ontbreekt, defect is of niet meer aan de eisen voldoet, is dat een reden om het voertuig af te keuren. De roetfilter moet je in dat geval laten plaatsen of vervangen vóórdat de APK-datum vervalt. Anders mag het voertuig niet meer de weg op.

Roetfilter afmelden

De eigenaar van het voertuig kan de roetfiltergegevens in sommige gevallen laten verwijderen uit het kentekenregister bij de RDW. Het voertuig kan dan niet meer vanwege de roetfilter worden afgekeurd bij de APK.

Door het verwijderen van de roetfiltergegevens gaat de motorrijtuigenbelasting wel omhoog en krijgt het voertuig mogelijk een ongunstigere emissieklasse. Hierdoor kan het gebeuren dat het voertuig ineens niet meer in een milieuzone mag rijden. Via de RDW-kentekencheck kun je controleren of de roetfilter wordt getest bij een APK-keuring.