Vakmagazine globe van juni 2023 nu online beschikbaar
Leestijd: 3 minuten
Alles over werken met de ICC Incoterms® 2020
22-06-2023 Nederlandse bedrijven maken bij hun export- en importtransacties vaak gebruik van de ICC Incoterms® 2020. Hoewel deze standaard leveringsvoorwaarden wereldwijd geaccepteerd worden, ontstaan er in de praktijk regelmatig problemen. In de nieuwe editie van vakmagazine globe, die ook online beschikbaar is, lees je onder meer hoe je optimaal gebruikmaakt van de 11 Incoterms®-regels.
Uit onderzoek van evofenedex blijkt dat in de helft van de gevallen de exportmanager de Incoterms®-regel voor een transactie bepaalt. Volgens Alice Boonstoppel, ledenadviseur Internationaal Ondernemen bij evofenedex, is het raadzaam de keuze voor een Incoterms®-regel altijd af te stemmen met alle betrokken afdelingen. We laten 2 ondernemers aan het woord over het volgen van een incompanytraining over de ICC Incoterms® 2020 en wat deze hen heeft opgeleverd.
Tekst loopt verder onder beeld.
In de gastcolumn gaat Piet Roos nader in op de Incoterms®-regel Free Carrier. Dat de regel Ex Works niet altijd de beste keuze is, wordt duidelijk in het artikel van Ivo Veraart, docent bij evofenedex. Evert-Jan Visser, teamleider ledenadvies Internationaal Ondernemen bij de ondernemersvereniging, maakt uit de reacties op de nieuwe Incoterms®-quizzen op dat er geregeld onduidelijkheden ontstaan over de rechten en plichten die horen bij de gekozen Incoterms®-regels. Shari Touw, bedrijfsjurist bij evofenedex, legt uit hoe je in contracten en algemene voorwaarden op een juiste manier verwijst naar de Incoterms®-regels.
Goed distributienetwerk
“Een van onze grootste uitdagingen in ieder land is het opzetten van een goed distributienetwerk om aandacht af te dwingen voor onze producten.” Dit vertelt Rogier van Sambeek, directeur-eigenaar van Kanters Special Products in het hoofdinterview. Zijn bedrijf in Lieshout is ondertussen in meer dan 70 landen actief. Van Sambeek gaat verder in op hybride werken, nieuwe groeimarkten en handel met Rusland en Oekraïne.
VK en VS
Het Verenigd Koninkrijk (VK) is na de Brexit nog steeds een belangrijke én kansrijke markt voor Nederlandse ondernemers. We vragen Dimitri Vogelaar, hoofd van de economische afdeling van de ambassade in Londen, naar de kansen en mogelijkheden in het VK.
Wie zijn producten in de Verenigde Staten (VS) wil verkopen via zogeheten Marketplace Facilitators, doet er goed aan zich te verdiepen in de vele valkuilen daarvan. Hans van Velzen, legal counsel bij Van Velzen CS, en Ben Troch, client manager Benelux bij International Management Solutions, leggen uit waar je precies op moet letten. Een andere valkuil vanuit de VS is de uitgebreide extraterritoriale werking van de Amerikaanse exportcontroles. Voor Martijn Bennenbroek is dit bekend terrein. Als lid van de Trade Compliance Community van evofenedex deelt hij graag zijn kennis over de EAR- en ITAR-regelgeving. NLtoUS begeleidt Nederlandse bedrijven die de Amerikaanse markt willen betreden. In de rubriek Buitenlandse Belevenissen vertelt Martin de Groot hier meer over.
China, export en immigratie
Algemeen directeur Bart Jan Koopman van evofenedex legt in zijn voorwoord uit dat de relatie tussen Europa en China een belangrijke is én blijft. “Naast de grote aantrekkelijke Chinese markt zijn wij - wellicht ongewild - voor zaken als energietransitie en de daarbij behorende strategische grondstoffen en materialen sterk afhankelijk van China.” Een goede relatie met dit land blijft dan ook van groot belang, iets wat ook Beijing inziet. Hoogleraar en voormalig SCP-directeur Paul Schnabel gaat in zijn column in op de relatie tussen immigratie en de kansen voor het vergroten van de Nederlandse exportactiviteiten.
Nieuwe Europese regelgeving
Vanwege de Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) moeten importeurs vanaf 1 oktober 2023 gaan rapporteren over hun broeikasgasuitstoot. Elmar Otten gaat in op de reikwijdte en gevolgen van deze nieuwe regeling. In een ander artikel bespreekt de beleidsadviseur Internationaal Ondernemen van evofenedex de belangrijkste nieuwe Europese regelgeving voor duurzaam ondernemen: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).
Voor beleidsbeïnvloeding van wetgeving op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) op nationaal en Europees niveau biedt evofenedex de IMVO-denktank. Binnen deze klankbordgroep sparren leden over thema’s die van invloed zijn op het als internationaal ondernemer voeren van een vooruitstrevend beleid op het gebied van IMVO.
Nieuwe financieringstool voor mkb’ers
Interessant voor mkb’ers is de nieuwe financieringsfaciliteit voor kleinere exportbedragen van Invest International, vermogensbeheerder OHV en Atradius Dutch State Business. Ook deelname aan het Oranje Handelsmissiefonds kan net het steuntje in de rug zijn, dat je nodig hebt om een nieuwe markt te betreden. Biota Nutri was in 2022 een van de 10 winnaars. Oprichter Peter Klein werkt samen met steun van de partners van het OHMF momenteel aan zijn marktentree in de Golfstaten.
ICS2 en btw
Internationaal ondernemers die gebruikmaken van luchtvracht, moeten vanaf 1 juli 2023 rekening houden met het nieuwe Import Control System 2 (ICS2). De Douane vraagt meer data en wil deze eerder hebben. Binnendienstmedewerkers worden regelmatig geconfronteerd met de btw-gevolgen van de keuzes van andere afdelingen, omdat daarbij niet altijd nagedacht is over btw. Geen nieuw fenomeen, maar de gevolgen zijn wel vaak groter en complexer dan voorheen. Ariane van den Berg en Frank Resseler van het BTW Instituut geven hierover tekst en uitleg. Wist je dat evofenedex diverse btw-cursussen heeft om je kennis te verbreden of op te frissen?
Lees de nieuwste editie
Gerelateerde nieuwsberichten
Nederland grootste EU-importeur van goederen uit Mercosur-landen
28 maart 2025
ING: impact autoheffingen VS op Nederland 230 miljoen euro
28 maart 2025
CPB: VS importeren meer goederen
25 maart 2025
Europees actieplan staal en metalen heeft grote gevolgen voor handel en logistiek
24 maart 2025
Brussel stelt importheffingen op Amerikaanse producten uit tot medio april
21 maart 2025
Trends in Export 2025: van instinct naar inzicht
20 maart 2025
Data zijn de sleutel voor trade-compliance
17 maart 2025
Nederlandse goederenexport groeit met ruim 5 procent in januari
17 maart 2025
Ledenvraag | Import Verenigde Staten
13 maart 2025