skipToContentskipToFooter

Compliant zijn wordt steeds grotere uitdaging voor internationaal ondernemers

11-05-2023 Het naleven van wetten, regels en normen wordt steeds complexer, maar tegelijkertijd belangrijker voor ondernemers die internationaal actief zijn. Daarom besteden we in de nieuwste editie van vakmagazine globe, die ook online beschikbaar is, ruimschoots aandacht aan trade compliance. Lees hoe je bijdraagt aan een betere wereld, en daarnaast de kansen voor je bedrijf vergroot door compliant te zijn.

Volgens Lenie van der Avoird, customs and trade compliance specialist bij FrieslandCampina, is compliance een dynamisch proces. “Onderhoud van het programma is essentieel om het actueel en effectief te houden.” Eline Mooring en Oscar Vrijhoef, beiden werkzaam als advocaat bij BenninkAmar Advocaten, lichten toe waarom de investering in een gedegen compliancebeleid niet ten koste gaat van internationaal zakendoen, maar in de praktijk juist voordelen biedt. Hoe je verantwoorde en duurzame supplychains realiseert, wordt uit de doeken gedaan door Albert Veenstra en Muel Kaptein. Zij zijn de keynotesprekers op het Trade Compliance Congres, dat dit jaar op woensdag 14 juni in Veenendaal plaatsvindt.

Tekst loopt verder onder beeld.

vakmagazineglobe202303mei474cover

De redactie onderzocht hoe je eerlijk zakendoet en corruptie buiten de deur houdt. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor de gedragingen van door hen ingeschakelde handelsagenten en distributeurs. Benieuwd naar wat je contractueel kunt afspreken om de risico’s te beperken? Lees dan de bijdrage van Lorenzo Jubithana, jurist Internationaal Ondernemen bij evofenedex. Martijn Bennenbroek, exportcompliancemanager bij de Schunk Group, gaat in op de extraterritoriale werking van de Amerikaanse exportcontroles.

Dilemma’s

We vroegen 3 trade compliance managers die zich aangesloten hebben bij de Trade Compliance Community van evofenedex wat hun grootste uitdagingen zijn op het vlak van trade compliance en hoe ze daarmee omgaan. Gastcolumnist is dit keer Roland Notermans, eigenaar van NUX Compliance Consultancy. Hij reikt een beproefde methode aan, waarmee je tot weloverwogen beslissingen kunt komen bij dilemma’s op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Trends en prijzen

Wat er zoal de revue passeerde tijdens de 25e editie van Trends in Export en de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek, lees je in een bijdrage van de redactie. De diplomatieke posten van Brussel (grote post) en Dubai (kleine post) zijn als beste uit de bus gekomen bij de verkiezing voor de Ambassadeprijs 2023. Op welke manier wisten zij zich te onderscheiden? Michel Deelen, de Nederlandse consul-generaal in Nigeria, vertelt over de kansen die de grootste economie van Afrika biedt. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijk focusland voor Seepje, een van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds 2022. Exportverantwoordelijke Daniël Beernink vertelt over hun ambities.

Douanezaken

Volgens Peter Teunisse, ledenadviseur bij evofenedex, is de impact van de overgang naar het Douaneaangifte Management Systeem (DMS) groot. Welke extra gegevens moet je onder het nieuwe systeem aanleveren voor het laten doen van een correcte douaneaangifte? Jeroen de Roode, docent bij evofenedex, legt uit hoe je voldoende controle houdt over je douanezaken als je deze hebt uitbesteed. Hoe maak je op de juiste wijze gebruik van leveranciersverklaringen van preferentiële oorsprong? Het antwoord op deze veel gestelde ledenvraag lees je in de rubriek Export Matters.

Waarom verenigen?

In zijn column gaat Machiel van der Kuijl, sinds 1 april 2023 algemeen voorzitter van evofenedex, in op de vraag hoe het collectief evofenedex zijn leden nog beter kan helpen bij hun eigen transities en een grotere bijdrage kan leveren aan de maatschappelijke transities. De komende tijd gaat hij in heel Nederland leden opzoeken om hierover het gesprek aan te gaan.

Europees octrooi en cyberdreiging

Vanaf 1 juni 2023 is er een nieuw Europees octrooisysteem. Volgens Peter de Lange, octrooigemachtigde bij V.O. Patents & Trademarks, is het raadzaam tijdig na te gaan of het nieuwe systeem voordeliger is. Cyberdreiging bestaat overal. Daarom moet ondernemend Nederland zich niet beperken tot wegkijken, meent Bas Dunnebier van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Vismagneten

Het Gelderse Magnetar exporteert vismagneten naar steeds meer landen binnen en buiten Europa. Oprichter en eigenaar Reinout Volkers vertelt voor Vreemde Zaken hoe het bedrijf daarbij te werk gaat. In de rubriek Buitenlandse Belevenissen laten we Louis Huijzen, CEO van het internationaal opererende TSS, aan het woord over zijn beursbezoeken in Abu Dhabi en Duitsland.

Lees de nieuwste editie