skipToContentskipToFooter

2022 zou voor douane en bedrijfsleven het jaar van het DMS worden. In zekere zin werd het dat ook, alleen niet op de manier die iedereen voor ogen had. Problemen rondom IT zorgden niet alleen voor uitstel van het nieuwe aangiftesysteem tot onbekende datum, maar zadelden ondernemers ook op met een problematische noodprocedure. Gaat komend jaar ons positief verrassen? Daarnaast veranderen veel goederencodes weer en nemen we in douaneland afscheid van een bekend formulier.

DMS uitgesteld

<Update> 

Inmiddels is meer bekend over de hervatting van de implementatie van het DMS. Lees hier alles over in dit nieuwsbericht.

Op 1 juli 2022 zou het nieuwe Douaneaangifte Management Systeem (DMS) worden ingevoerd. Dit nieuwe systeem vraagt om meer en gedetailleerdere gegevens dan het huidige systeem AGS. Met DMS worden supply chains inzichtelijker en is de douane eerder en beter op de hoogte van inkomende en uitgaande goederenstromen. Veel bedrijven waren al bezig met de voorbereidingen voor het implementeren van DMS. Toen bleek de uitdaging toch groter dan verwacht en werd het nieuwe systeem uitgesteld tot onbekende datum. De douane heeft een grote uitdaging met de IT rondom het systeem en moet alle zeilen bijzetten om aan de door Brussel opgelegde deadline te voldoen. Om hier voor haar leden grip op te houden neemt evofenedex deel aan het Overleg Douane Bedrijfsleven en aan verschillende werkgroepen rondom DMS.

Problemen met noodprocedure

Ook de noodprocedure was een heet hangijzer in 2022. Door uitval van de servers kwam het voor dat grote hoeveelheden aangiften niet correct door AGS verwerkt werden. Wanneer vervolgens de noodprocedure werd toegepast, bleek het vangnet van de douane niet toereikend. Veel zendingen mochten niet vertrekken of liepen aanzienlijke vertragingen op, met alle logistieke gevolgen van dien. evofenedex heeft het bedrijfsleven opgeroepen de problemen inzichtelijk te maken en met mogelijke oplossingen te komen. De douane heeft deze zaken in een speciale werkgroep tot zich genomen en inmiddels lijken de grote problemen voorbij. De servercapaciteit is verhoogd, waarmee de grootste druk van de ketel is.

Jaarlijkse update goederencodes

Jaarlijks wijzigen voor een groot aantal artikelen de goederencodes. Ook op 1 januari 2023 wordt weer een aantal codes gewijzigd. De douane beschikt over zogeheten transponeringstabellen, die gratis te raadplegen zijn op https://tarief.douane.nl. evofenedex raadt aan deze informatie op tijd te raadplegen en de masterdata te updaten. Hiermee voorkom je vertragingen bij het aangifteproces en kun je bij audits gerust je masterdata laten inzien. Mocht je twijfelen of jouw goederencodes moeten worden aangepast, dan kun je onder andere bij Customs Knowledge terecht voor een gratis analyse van je goederencodebestand.

Einde Form A

Ook luidt 1 januari 2023 het einde in van het certificaat van oorsprong Form A. Hiermee was het mogelijk bij handel met een aantal landen korting (of preferentie) op je invoerrechten te krijgen. Vanwege fraudegevoeligheid en de wens dat ondernemers meer toezicht op hun eigen processen krijgen, is het systeem van Geregistreerde Exporteur of REX ingevoerd. Heb je een REX-nummer en vermeld je dit op je factuur, dan kun je daarmee de preferentie toepassen. Hiermee is het papieren formulier overbodig geworden en daarom wordt een Form A vanaf volgend jaar niet meer afgegeven. 

Dit artikel is ook gepubliceerd in globe, het vakmagazine voor internationaal ondernemen van evofenedex.

Vragen over internationaal ondernemen?

Agnieszka en haar collega's helpen je graag verder

Agnieszka evofenedex

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex