skipToContentskipToFooter

Hoe maak je jouw bedrijf toekomstbestendig?

27-10-2022 Ook de nieuwe editie van globe, waarin exportmanagement centraal staat, kun je online lezen. Dat de vooruitzichten voor de wereldhandel verslechteren, zal niemand ontgaan zijn. In deze uitgave lees je onder meer hoe je jouw bedrijf toekomstbestendig maakt. Ook zoomen we in op de kansen in deze snel veranderende wereld.

Andre Hoeben, CEO van Gielissen Interiors | Exhibitions | Events, concludeert in het hoofdartikel dat het coronavirus voor allerlei uitdagingen en soms ook echte ellende heeft gezorgd, maar dat de pandemie zeker ook kansen bood. “Ideeën om dingen uit te ontwikkelen zijn er altijd genoeg maar de tijd daarvoor ontbreekt meestal. Door corona was die tijd er opeens wel.”

Tekst loopt verder onder beeld.

NF-2022-10-27-Vakmagazine globe van oktober nu online beschikbaar-cover-600x776.png

Volgens Michel Disselhorst, exportconsultant bij evofenedex, is tijdig anticiperen voor exportmanagers in de huidige economische omstandigheden een noodzaak en wordt wendbaarheid een onmisbare competentie. Het maken en uitvoeren van gewijzigde exportplannen is hierbij essentieel. Hoe je wendbaar en weerbaar blijft in deze roerige tijden, kwam aan bod tijdens het bezoek van het Exportmanagers Netwerk van evofenedex aan het bedrijf Berg Toys.

Betalingsrisico’s

In de gastcolumn signaleert Raymond Smid, partner bij ExportSelect International Search, dat er momenteel een explosieve vraag is naar gekwalificeerde exportmedewerkers. Het valt hem daarbij op dat het functieprofiel voor exportpersoneel steeds meer hybride is geworden.

Arjen van Dijkhuizen, senior econoom bij ABN AMRO, gaat in op de verslechterde vooruitzichten voor de wereldhandel. Volgens Edwin Kuhlman van Atradius Nederland is de verwachting dat juist nu betalingsrisico’s snel zullen toenemen. Hij legt uit hoe ondernemers zich hiertegen kunnen wapenen.

Compliance

We vragen bierbrouwerij Jopen in Haarlem en teler Koppert Cress hoe zij invulling geven aan duurzaam ondernemen om zo hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Ook tijdens het Trade Compliance Congres, een jaarlijks evenement van evofenedex en Customs Knowledge, was er, naast douanezaken, volop aandacht voor compliance in de brede zin van het woord. Denk hierbij aan thema’s als duurzaamheid en Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Volgens Patrick van Bergen, customs & compliance specialist bij evofenedex, is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of je douaneaangiften beter zelf kunt doen of dat het handiger is deze uit te besteden. Maar het in kaart brengen van je goederenstromen, kan je wel de juiste richting wijzen. Lorenzo Jubithana, jurist bij evofenedex, zet uiteen welke mogelijkheden er zijn voor het beschermen van je intellectuele eigendomsrechten bij export.

Digitale transacties

Wiemela Mangroo, product developer bij evofenedex, zoomt in op de regels voor digitale internationale handelstransacties die sinds oktober 2021 van kracht zijn. Al zo’n jaar heeft Frans Erdmann, oprichter van distilleerderij BioSpirits, zijn eigen webwinkel op Alibaba.com. We vragen hem naar zijn ervaringen met dit b2b e-commerce online handelsplatform.

Slowakije, de VS en West-Afrika

Als je wilt weten welke kansen Slowakije biedt voor het Nederlandse mkb, lees dan het interview met Gabriella Sancisi, ambassadeur in Bratislava en economisch medewerkster Lenka Louckova. Boots on the ground in de Verenigde Staten was voor Somnox de reden mee te doen aan het Oranje Handelsmissiefonds. We vragen Julian Jagtenberg, een van de oprichters en CEO van dit Rotterdamse bedrijf, hoe de export er nu voor staat. 

In de laatste aflevering van zijn vierluik gaat Arne Doornebal, community manager bij de Netherlands-African Business Council, in op de diverse kansen voor Nederlandse bedrijven in West-Afrika. En op welke manier kan het promotiemateriaal van Netherlands Branding exporteurs ondersteunen bij het betreden van buitenlandse markten?

Rubrieken

In de vaste rubriek Vreemde Zaken lees je dat de internationale interesse voor de licht tactische voertuigen van het bedrijf Defenture sterk groeit. Tot slot vind je in de rubriek Export Matters wellicht het antwoord op jouw export- of importvraag.