skipToContentskipToFooter

Ook nieuwe afspraken over handel in emissierechten

23-05-2025 De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk willen veel van de wederzijdse handelsbelemmeringen voor fytosanitaire en veterinaire producten afschaffen. Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt over de handel in emissierechten. Hiermee sloten Brussel en Londen de grootste deal sinds de Brexit.

Tijdens een topontmoeting tussen EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Keir Starmer maakten de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) afgelopen maandag nieuwe afspraken over handel, visserij en defensie. Als gevolg van de Brexit hebben veel bedrijven aan beide kanten van het Kanaal hun handel de laatste jaren teruggeschroefd of ze zijn daar zelfs helemaal mee gestopt vanwege de hogere kosten, het toegenomen papierwerk en de vertragingen aan de grenzen.

Om de wederzijdse handel in voedingsmiddelen, andere agrarische producten (zoals pootgoed) en visserijproducten te bevorderen is een overeenkomst gesloten, waarmee tussen de EU en het VK een sanitaire en fytosanitaire zone wordt gecreëerd. Let wel: het gaat om een akkoord op hoofdlijnen, dat de komende maanden nog uitgewerkt moet worden. Tot die tijd gelden de regels van het Border Target Operating Model (BTOM).

Welke belemmeringen verdwijnen straks?

Allereerst moeten de exportgezondheidscertificaten worden afgeschaft, waardoor bedrijven aanzienlijk kunnen besparen op elke verzending van goederen. Door het afschaffen van de fytosanitaire certificaten, de keuringscertificaten voor biologische producten en de certificeringseisen voor handelsnormen kunnen bedrijven ook uren aan extra papierwerk besparen.

Daarnaast is het de bedoeling de routinematige grenscontroles op agrifoodproducten volledig stop te zetten. Zo kunnen verse producten aan beide zijden van het Kanaal sneller in de schappen van de supermarkt liggen. Met minder papierwerk en met minder kosten. Want Britse producten als zuivel, vis, eieren en rood vlees worden momenteel voor 100 procent op papier en tot 30 procent fysiek gecontroleerd. Ook Britse producten die in de EU verboden waren, zoals verse worst en hamburgers, bepaalde schaaldieren en vleeswaren, moeten straks Europa weer binnengebracht kunnen worden.

Andersom wil het VK de routinecontroles afschaffen op importen uit de EU van producten zoals melk, zuivel, eieren, rood vlees, bloemen en planten, en aardappelen. Hierdoor wordt het goedkoper om deze producten het VK binnen te brengen.

Harmonisatie emissiehandel

Een ander onderdeel van de overeenkomst tussen Brussel en Londen is het Europese emissiehandelssysteem (EU-ETS). De handel in emissierechten is een van de krachtigste instrumenten van de EU om de CO2-uitstoot van de industrie kosteneffectief te verminderen. Hierdoor moet Europa in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat wil zeggen dat de uitstoot van broeikasgas dan niet hoger is dan wat er vastgelegd wordt, netto is de uitstoot dus nul.

Na de Brexit heeft het VK het emissiehandelssysteem van de EU verlaten en moest het land daarvoor een eigen systeem opzetten. Om negatieve effecten te voorkomen wordt het Britse handelssysteem nu gekoppeld aan het Europese systeem. Dit biedt een goedkopere weg naar netto nul als onderdeel van een grotere, stabielere emissiemarkt. Bovendien zorgt de samenwerking voor stabielere prijzen. Dit zal industriële bedrijven ondersteunen bij het beperken van hun CO2-uitstoot en maakt de weg vrij om te investeren in nieuwe technologieën en banen.

evofenedex en ESC verheugd

“Wij zijn verheugd over deze overeenkomst, die de handel tussen de EU en het VK weer een stukje gemakkelijker zal maken”, aldus Godfried Smit, beleidsadviseur van evofenedex in Brussel en secretaris-generaal van de European Shippers’ Council (de Europese vereniging voor verladers). “Met name aan de Britse kant waren er grote tekorten aan personeel om de beoogde controles te verwezenlijken. Dit akkoord verlicht in elk geval deze zorgen. Wij kijken uit naar de verdere uitwerking van het akkoord.”