Voorjaarsnota 2025: investeringen in bereikbaarheid Oost-Nederland
Leestijd: 2 minuten
Extra middelen voor infrastructuur, maar geen doorbraak op stikstof
23-04-2025 De voorjaarsnota 2025 biedt handels- en productiebedrijven in logistiek weinig nieuws. Toch bevat de nota een aantal investeringen die de bereikbaarheid verbeteren, vooral in het oosten van Nederland. Tegelijkertijd blijven knelpunten bestaan, met name rond stikstof en financiering van grotere infraprojecten.
Een concreet pluspunt is dat de eerder voor 2027 geplande subsidieregeling voor laadpalen naar voren is gehaald. In 2025 komt al 2,5 miljoen euro extra beschikbaar. Dit helpt bedrijven die hun wagenpark willen verduurzamen, maar afhankelijk zijn van publieke laadinfrastructuur. De vraag naar voldoende aansluitmogelijkheden en netcapaciteit blijft echter een aandachtspunt.
Investeringen in belangrijke wegtrajecten
Voor ondernemers actief in distributie richting Noord- en Oost-Nederland is er positief nieuws. Er wordt 50 miljoen euro geïnvesteerd in de N50 tussen Zwolle en Meppel. Daarnaast krijgt de N36 tussen Almelo en Ommen 115 miljoen euro extra. Deze trajecten zijn cruciaal voor het logistieke netwerk in de regio, waar nu nog regelmatig files en vertragingen optreden.
Geen oplossing voor stikstof en onderhoudsachterstand
Ondanks de extra middelen voor een paar knelpunten, blijft het grotere plaatje zorgelijk. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat komt 5 miljard euro tekort om álle plannen uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) en het noodzakelijke onderhoud uit te voeren. Bovendien liggen 17 projecten stil vanwege het stikstofbeleid. In de voorjaarsnota ontbreekt elk voorstel om dit op korte termijn op te lossen. Bedrijven moeten daardoor blijven rekenen op vertragingen, extra kilometers en hogere kosten.
Vertraging bij waterstof en walstroom
Ook op het gebied van verduurzaming schuiven maatregelen op. De 53 miljoen euro die bestemd was voor waterstofmobiliteit wordt doorgeschoven naar 2029. Voor walstroomprojecten in havens – belangrijk voor schonere scheepvaart – geldt hetzelfde. Beide dossiers komen moeizaam van de grond en wachten op uitvoerbare projectplannen.
Conclusie
Voor handels- en productiebedrijven bevat de voorjaarsnota weinig verrassingen. Een paar investeringen zijn een stap vooruit, vooral op het gebied bereikbaarheid in Oost- en Noord-Nederland. Maar structurele verbeteringen blijven uit zolang er geen doorbraak komt in het stikstofdossier en er meer middelen vrijkomen voor infrastructuur. Ook zijn er nog stappen nodig om de laadinfrastructuur en dan met name de netcapaciteit te verbeteren.
Elektrisch laden van je wagenpark
Om onze leden met deze transitie te helpen werken wij nauw samen met bp en DKV Mobility. Naast kennis en informatie rondom elektrisch laden, bieden beiden partijen een uitgebreid en kwalitatief hoogstaand (inter)nationaal netwerk met toegang tot laadstations en goede dienstverlening.
Gerelateerde nieuwsberichten
evofenedex organiseert derde editie Duurzaam Vervoer Inspiratie Event
14 maart 2025
Nieuwe subsidie voor bedrijven die last hebben van netcongestie
12 maart 2025
evofenedex pleit voor aanpassing venstertijden in Amsterdam
27 februari 2025
Kabinet wil uitbreiding elektriciteitsnetwerk versnellen
10 februari 2025
evofenedex en BigMile rollen samen de groene loper uit voor leden
27 januari 2025
Zware e-bestelauto besturen met B-rijbewijs binnenkort officieel toegelaten
18 december 2024
Modal split in Nederland: complexiteit en kansen voor duurzaam vervoer
17 december 2024
Pilotproject CO2-inventarisatie voor bedrijven met een klein wagenpark
15 december 2024
Meer duidelijkheid over tarieven vrachtwagenheffing
23 oktober 2024