skipToContentskipToFooter

Veiligheid voorop

05-07-2023 Het KNMI heeft code rood afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeergebied vanwege de storm Poly, die vandaag over het land trekt. In Overijssel, Drenthe en Groningen en het Waddengebied staat een code oranje uit. In de eerste helft van de middag neemt de wind – die uit het westen waait - weer af. Er moet rekening worden gehouden met zware windstoten van 100-120 kilometer per uur.

Dringende adviezen

Bij code rood staat veiligheid voorop: wij adviseren het vervoer stil te leggen in de regio(‘s) waar code rood geldt. De uitvoerende partij is eindverantwoordelijk voor de veiligheid. Informeer partners in de logistieke keten.

Ook bij code oranje geldt er zeker voor het goederenvervoer over de weg een aantal dringende adviezen, zoals het bespreken van het (tijdelijk) stilleggen van vervoer met afnemers en/of vervoerders. Het mijden van kritieke punten, zoals tunnels en bruggen, wordt dringend aangeraden. Verder is het belangrijk de situatie op de weg voortdurend te evalueren met de vervoerders en chauffeurs.

Gebruik de flyer

Hoe je met verschillende weeralarmen moet omgaan, staat allemaal beschreven in de flyer 'Preventie incidenten bij extreem weer’. evofenedex heeft deze folder samen met Transport en Logistiek Nederland, Rijkswaterstaat en het Verbond van Verzekeraars ontwikkeld.

In de folder staat hoe bedrijven en chauffeurs moeten handelen in geval van weersituaties met code rood, oranje of geel. Bereid je altijd goed voor, zodat je de juiste afwegingen kunt maken in het belang van je eigen veiligheid en die van medeweggebruikers.

Rijden met gevaarlijke stoffen bij slecht weer

Wanneer de weersomstandigheden slecht zijn, gelden voor vervoer van gevaarlijke stoffen andere regels. Uit vragen die bij onze ledenservice binnenkomen, blijkt dat deze regels niet bij iedereen duidelijk zijn. Lees meer hierover op onze website: Rijden met gevaarlijke stoffen bij slecht weer

Houd de nieuwsberichten in de gaten

Kijk op de website van het KNMI voor actuele waarschuwingen. Informatie over code oranje en rood wordt ook getwitterd via @KNMI. Door Rijkswaterstaat worden de waarschuwingen van het KNMI omgezet naar een advies voor het verkeer. Dit gebeurt via de website van Rijkswaterstaat en dit twitteraccount van Rijkswaterstaat.