skipToContentskipToFooter

Controlemethodes van de douane

De klassieke controlemethode van de douane kenmerkt zich door verticaal toezicht. De douane selecteert en controleert. Daarbij wordt er in principe vanuit gegaan dat bij elk bedrijf of bij elke soort goederen een bepaalde mate van risico is.

Bij horizontaal toezicht geldt het uitgangspunt dat de douane start op basis van vertrouwen in een bedrijf, en niet op basis van wantrouwen. Dat is natuurlijk geen blind vertrouwen, maar vertrouwen dat gebaseerd is op ervaringen uit het verleden (hoe staat het bedrijf bekend) en de eigen verantwoordelijkheid van het bedrijf. Die verantwoordelijkheid betekent dat het bedrijf heel kritisch is op wat ze zelf doen, maar ook op de goederen die ze importeren of exporteren. De douane maakt met een bedrijf de afspraak dat er niet gewacht wordt tot het moment dat een douanebeambte komt controleren, maar dat bij misstanden de douane direct in kennis wordt gesteld.

Voordat de douane overgaat tot horizontaal toezicht vindt eerst een beoordeling plaats. Daarbij wordt beoordeeld of het bedrijf voldoende waarborgen biedt zodat de douane er vanuit kan gaan dat het bedrijf zelf alle processen goed controleert. Als de beoordeling goed verloopt, wordt met het bedrijf een convenant afgesloten.

Vragen over internationaal ondernemen?

Agnieszka en haar collega's helpen je graag verder

Agnieszka evofenedex