skipToContentskipToFooter

Extra handen soms nodighttps://www.evofenedex.nl/kennis/juridisch/zzp/inzet-zzpers

Heel wat bedrijven hebben moeite om goed gekwalificeerde (logistiek) medewerkers te vinden. Daarnaast kan de hoeveelheid werk sterk variëren, door bijvoorbeeld seizoensgebonden producten of drukte rondom de feestdagen. Flexibele arbeid is dan een oplossing, zoals payrollkrachten, uitzendkrachten, oproepkrachten, ZZP'ers of tijdelijke krachten. In dit artikel behandelen we de inzet van uitzendkrachten.

Bij uitzenden werft en selecteert het uitzendbureau de uitzendkracht. De uitzendkracht is dus in dienst bij het uitzendbureau, dat hem of haar vervolgens ter beschikking stelt aan een bedrijf (de inlener) om onder leiding en toezicht van de inlener te werken. Vaak is er bij deze vorm van flexibele arbeid sprake van een overeenkomst van opdracht of een samenwerkingsovereenkomst tussen het uitzendbureau en de inlener. Bedrijven maken vaak gebruik van uitzendkrachten om pieken in het werkaanbod op te vangen en werknemers die ziek of met verlof zijn, te vervangen.

Voor- en nadelen

Het inzetten van uitzendkrachten heeft verschillende voordelen: het biedt flexibiliteit, er zit geen loonadministratie aan vast, er is geen loondoorbetalingsverplichting bij ziekte en de meeste risico’s van het werkgeverschap liggen bij het uitzendbureau. Wel een aandachtspunt is dat het uitzendbureau sinds 1 januari door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) hogere kosten in rekening zal brengen. Dit komt mede door de hogere WW-premie en de transitievergoeding die eerder is verschuldigd.

Meer informatie over oproepkrachten en de Wab is te vinden in de whitepaper Wab

Vragen over personeel en organisatie?

Marinke en haar collega's helpen je graag verder

Marinke HR logistiek export evofenedex