skipToContentskipToFooter

De elektrificatie van het wagenpark is voor Nederlandse bedrijven met een wagenpark, geen kwestie van óf, maar van wannéér. Door toenemende regelgeving, zero-emissiezones en door verduurzamingseisen, wordt de overstap steeds urgenter. Maar wie denkt dat het met de aanschaf van elektrische voertuigen is geregeld, komt bedrogen uit. Een grote uitdaging ligt in het organiseren van de laadinfrastructuur. Hieronder lees je drie aandachtspunten voor logistiek professionals die hun wagenpark in de toekomst elektrisch willen opladen.

Bereid je voor op congestie

Bereid je zeker voor op netcongestie. Doe dit ondanks het positieve nieuws dat netbeheerder Tennet onlangs deelde over de beschikbare netcapaciteit. Veel bedrijfslocaties kampen met netcongestie: het stroomnet kan op piekmomenten de vraag niet aan. Hierdoor kan het zijn dat je geen extra stroomcapaciteit krijgt van je netwerkleverancier of dat dit pas over maanden of zelfs jaren gerealiseerd wordt. Daarom blijft het belangrijk dat je tijdig een aanvraag doet voor extra netcapaciteit. De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) biedt veel informatie hierover. Deze capaciteitskaart geeft je met een handige plattegrond een indruk hoe het staat met de netcongestie in jouw regio.

Daarbij zijn er, naast netcapaciteit, verschillende methodieken hoe een wagenpark kan worden opgeladen, zoals load balancing. Hiermee wordt de beschikbare stroomcapaciteit automatisch verdeeld over de voertuigen die aan de laadpaal staan. Zo voorkom je overbelasting.

Ook kunnen er laadbeperkingen bij netcongestie komen. Netbeheerders kunnen dan verplichten om, op drukke momenten, minder of helemaal niet te laden. Met dynamisch laden (bijvoorbeeld via een energiemanagementsysteem) kun je hierop inspelen door laadtijden te verschuiven of tijdelijk te pauzeren. Het is dan ook belangrijk dat laadmanagement onderdeel wordt van je logistieke planning en niet alleen van je facilitaire voorzieningen.

Kies je laadstrategie: thuis, onderweg, kantoor of een combinatie?

Een goed laadplan houdt rekening met waar voertuigen zich bevinden gedurende de dag. Er zijn drie hoofdlocaties voor laden:

1. Laden op kantoor of op de standplaats

Dit is vaak de meest efficiënte plek voor het laden van voertuigen die 's nachts stilstaan. Zorg hier voor voldoende laadpunten en voor slimme sturing. Let wel: hoe groter je vloot, hoe groter de kans dat het lastig wordt om volledig te kunnen voorzien in je laadbehoefte. Houd daarom rekening met de andere mogelijkheden om te laden.

2. Thuis laden door chauffeurs bij bestelauto’s

Bij bestelwagens of servicebussen is thuisladen vaak een praktische mogelijkheid. Bijvoorbeeld aan een laadpaal in de wijk of voor de deur van de medewerkers. Dit vereist wel goede afspraken over de vergoeding van stroomkosten en over het installeren van een standaardlaadpunt bij de medewerker thuis. Ook moet je rekening houden met de beschikbaarheid van stroom in woonwijken. 

3. Onderweg laden

Voor voertuigen die lange afstanden afleggen of die geen vaste standplaats hebben, is onderweg laden noodzakelijk. Hierbij is het belangrijk dat je inzicht hebt in het aanbod van publieke laadpalen en/of het aanbod bij tankstations langs de snelweg. Houd met de laadtijden daarnaast ook rekening met de verplichte rusttijden van chauffeurs en met de kans op oplopende wachttijden bij snellaadstations in drukke regio’s. Een app, zoals de DKV Mobility app, biedt gebruikers de mogelijkheid om onderweg de beschikbaarheid van de laadvoorzieningen in te zien.

Een slimme routeplanning en goede monitoring, zijn hier onmisbaar. In sommige gevallen kan het zinvol zijn om, samen met andere bedrijven, te investeren in gedeelde laadhubs op strategische locaties. Het onderweg (bij)laden bij collegabedrijven is niet alleen één van de slimme oplossingen, het kan ook noodzakelijk zijn bij langere ritten. Ook biedt het de benodigde flexibiliteit voor de sector. Ondanks de netcongestie heeft Nederland in Europa nog steeds een fors aantal laadvoorzieningen waar je bijvoorbeeld met de evofenedex DKV Card +Charge tankpas terechtkunt.

Verplicht je eigen laadpaal installeren

Vanaf 2025 worden bedrijven ook wettelijk gestimuleerd om laadmogelijkheden aan te bieden. Zo zijn bedrijven met meer dan twintig parkeerplaatsen, verplicht om minimaal één laadpaal te installeren. Voor nieuwbouwprojecten met meer dan tien parkeerplaatsen, geldt zelfs dat twintig procent van de parkeerplekken van een laadpunt moet worden voorzien.

Deze maatregelen zijn onderdeel van Europese initiatieven om de CO₂-uitstoot te verminderen en de transitie naar elektrisch vervoer te versnellen. Door hier nu al op in te spelen, voorkom je verrassingen en kun je je laadinfrastructuur direct toekomstgericht inrichten.

Andere manier van denken

Laden van een elektrisch wagenpark vraagt om een nieuwe manier van denken én doen. Maar het goede nieuws is dat er talloze slimme oplossingen zijn om voldoende laadcapaciteit te organiseren of toegang tot te hebben – zelfs bij netcongestie. Van dynamisch laden tot batterijopslag en van strategische laadhubs tot laadvergoeding aan huis, het zijn stuk voor stuk mogelijkheden waarin onze partner DKV Mobility onze leden in kan ondersteunen.

Inspiratie opdoen

Wil je weten hoe andere bedrijven dit aanpakken en inspiratie opdoen voor je eigen situatie? Bezoek dan de inspiratiesessie van DKV Mobility op het Duurzaam Vervoer Inspiratie Event op 21 mei. Daar krijg je in één middag inzicht in de nieuwste ontwikkelingen en concrete handvatten om je laadinfrastructuur slim in te richten. Leden melden zich hiervoor aan op: evofenedex.nl/dvie 

21 mei: Duurzaam Vervoer Inspiratie Event

Van de financiering van een duurzaam wagenpark tot de effecten van de invoering van de vrachtwagenheffing en het laden van een elektrisch wagenpark: alles komt aan bod tijdens de derde editie van het Duurzaam Vervoer Inspiratie event op woensdag 21 mei in Zoetermeer.

coolblue_bus.jpg

Vragen over vervoer?

Aguinaldo en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer