skipToContentskipToFooter

24-05-2023 We ontvingen deze week een vraag van een lid over anticorruptiebeleid. De exacte vraag die is gesteld:

“De laatste tijd lezen wij steeds meer over anticorruptie en de gevolgen hiervan voor de samenwerking met handelsagenten. Wij hebben begrepen dat bedrijven hoge boetes opgelegd krijgen wanneer sprake is van omkoping door hun agenten. Hoe kunnen we dit voorkomen?”

“In veel Ianden bestaat inmiddels wetgeving die bepaalt dat het gedrag van handelsagenten voor jouw rekening en risico komt. Met andere woorden: koopt de lokale agent iemand om, dan kan dit jouw bedrijf worden aangerekend. Je dient daarom een aantal maatregelen te treffen zodat je kunt aantonen dat je ‘adequate procedures’ hebt, die door alle partijen opgevolgd worden. Dit vereist transparant anticorruptiebeleid en een risicoanalyse van het land en de markt waar je zaken doet. Afhankelijk van de manier van zakendoen, leidt dit tot een oppervlakkig, diepgaander of zeer vergaand due diligence-onderzoek naar de beoogde zakenpartners in die landen. Zo vermijd je dat je ongewild zaken doet met corrupte partners of stromannen van (hoge) ambtenaren en politici. Houd de reputatie van je tussenpersonen daarom goed in de gaten.”

Tip: de Rijksoverheid heeft een brochure opgesteld met tips over het vergroten van kennis over corruptie bij zakendoen en over een bedrijfscultuur die medewerkers stimuleert op eerlijke wijze internationaal zaken te doen. Bekijk de brochure hier.

Meer praktische juridische tips?

Of je nu al jaren over de grens onderneemt of dat je je eerste stappen zet richting het buitenland; het is essentieel om te voldoen aan wet- en regelgeving. Duidelijke afspraken met je handelspartners zorgen ervoor dat jij je risico’s zo goed mogelijk afdekt. evofenedex organiseert regelmatig webinars over dit thema. Kijk voor de agenda op onze evenementenpagina.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex