skipToContentskipToFooter

21-06-2024 Het nieuwe handelsakkoord tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland roept veel vragen op bij onze leden. Bijvoorbeeld hoe ze een vrijstelling krijgen voor invoerrechten. Onze ledenservice geeft antwoord op deze vraag.

Op 1 mei 2024 trad het nieuwe handelsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en Nieuw-Zeeland in werking. Het verdrag is de modernste handelsovereenkomst die de EU ooit heeft gesloten. Als gevolg van deze overeenkomst krijgt onze ledenservice regelmatig vragen over hoe het nu zit met invoerrechten. Een daarvan luidt als volgt:

Onze klant in Nieuw-Zeeland vraagt of wij een ‘statement on origin’ op onze factuur willen vermelden, zodat het bedrijf bij inklaring geen invoerrechten hoeft te betalen. Klopt dit en zo ja, waaraan moet deze verklaring voldoen?

Antwoord van de ledenservice

Als je producten naar landen buiten de Europese Unie (EU) exporteert, betaalt de importeur doorgaans invoerrechten. In sommige landen betaalt de klant minder of zelfs geen invoerrechten voor producten die geproduceerd zijn in de EU. Met een EUR.1-certificaat of een factuurverklaring van preferentiële oorsprong kan de klant in het bestemmingsland hiervan profiteren.

Dit geldt voor veel landen waarmee de EU een handelsovereenkomst heeft en sinds 1 mei 2024 dus ook voor zendingen met bestemming Nieuw-Zeeland. Je kunt hiervoor dan een factuurverklaring Attest van Oorsprong gebruiken voor goederen met een factuurwaarde tot 6000 euro, maar ook voor goederen met een hogere factuurwaarde. Voor dit laatste moet je in het geval van Nieuw-Zeeland een REX-registratie aanvragen bij de Nederlandse Douane. Zodra de Douane de vergunning heeft verleend, kun je de factuurverklaring gebruiken. Je plaatst deze samen met jouw REX registratienummer op een handelsdocument (bijvoorbeeld factuur of paklijst) en verklaart daarmee dat de producten de EU-oorsprong hebben. Een ‘state on origin’ is de Engelse term voor een oorsprongsverklaring.

Wat gebruik je in welke situatie?

Om per land te weten welke factuurverklaringen van toepassing zijn, heeft de Kamer van Koophandel een handig overzicht opgesteld. Hierin staat ook een voorbeeldtekst die je gebruikt bij export naar Nieuw-Zeeland.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex