skipToContentskipToFooter

05-07-2024 ECCN staat voor ‘export control classification number’. Dit is een alfanumeriek classificatienummer van vijf tekens dat wordt gebruikt om artikelen te identificeren in het kader van de exportcontrolewetgeving in de Verenigde Staten (VS). Op basis van de aard van een product, technologie of software wordt bepaald binnen welke classificatie een product valt en wordt er een ECCN aan toegekend. Dit nummer bepaalt of je een artikel mag exporteren of importeren en of je hiervoor een specifieke vergunning moet aanvragen. 

Een lidbedrijf stelde hier onlangs onderstaande vraag over:

Een van onze klanten uit de Verenigde Staten vraagt om ECCN-nummers voor artikelen die we aan hem gaan verzenden. Het gaat om een computer, een router en een tablet. Hoe kom ik achter zo’n nummer?

Antwoord van de ledenservice:

Er zijn drie manieren om achter het juiste ECCN te komen.

  1. Als het om een Amerikaans product gaat of een product dat eerder uit de VS in Europa is ingevoerd, kun je dit nagaan via de Amerikaanse producent of exporteur. Die hebben in het verleden bij het exporteren het ECCN moeten opgeven.
  2. Een andere mogelijkheid is de Commerce Control List van het Amerikaanse Bureau of Industry and Security te raadplegen. Dat kan via de CCL Index van The Bureau of Industry and Security. Op basis van die lijst kun je de productcategorieën verder bekijken en bepalen welke ECCN-indeling het best aansluit bij de omschrijving van het product. Om deze methode toe te passen moet je wel over voldoende technische kennis van het product beschikken.
  3. Een derde oplossing is dat de klant in de VS een online verzoek tot ‘commodity classification’ indient bij het Amerikaanse Bureau of Industry and Security om een ECCN voor het product toe te kennen. 

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex