skipToContentskipToFooter

Boete van 750 euro voor overtreden regels

15-06-2023 Aan boord van trekker/oplegger-combinaties en vrachtauto/aanhangwagen-combinaties is in België de aanwezigheid van twee brandblussers verplicht. Momenteel wordt daar nadrukkelijk op gecontroleerd. 

Diverse leden van evofenedex laten weten dat er in België wordt toegezien op de aanwezigheid van tweede brandblussers bij de genoemde combinaties. Het niet naleven van deze voorschriften kan tot een boete van 750 euro leiden.

Regels onbekend

Het feit dat in België een tweede brandblusser verplicht is bij combinaties van trekker en oplegger en van vrachtauto en aanhangwagen is echter niet bij iedereen bekend. Deze verplichting geldt ook voor voertuigen met een kenteken van buiten België, inclusief Nederland. De regels voor het aan boord hebben van voldoende brandblussers staan omschreven in het Technisch Reglement en de Wegcode.

Het blustoestel moet qua capaciteit in verhouding staan tot de voertuiggrootte. Tot een massa van 3500 kilo is dat 1 kilogram bluspoeder (AB of ABC), van 3500 tot 7500 kilo is dat 2 kilo en daarboven 3 kilo. In auto’s voor personenvervoer met een maximale toegelaten massa van meer dan 5000 kilo moet een tweede brandblusser aanwezig zijn. Datzelfde geldt voor auto’s met aanhangwagen waarbij die laatste meer dan 2500 kilo weegt.

Vragen over landeninformatie?

Peter en zijn collega's helpen je graag verder.

Marinke Roebersen evofenedex

Download de Rijverbodenkalender

De internationale rijverbodenkalender van evofenedex helpt je bij het efficiënt organiseren en goed plannen van je vervoer.