skipToContentskipToFooter

Een overzicht van rijverboden

11-07-2023 De zomervakantie staat voor de deur en dit betekent dat per 1 juli in sommige landen zomerrijverbodregelingen zijn ingaan. Daarnaast is vrijdag 14 juli een nationale feestdag in Frankrijk en is op een aantal zaterdagen beperkt vrachtverkeer mogelijk. Allemaal rijverboden om rekening mee te houden. 

Met de zomervakantie in aantocht gelden - naast de reguliere rijverbodregelingen - in de volgende landen ook aanvullende zomerrijverboden: Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Slowakije en Tsjechiƫ. Voor de voertuigen die hieronder vallen, de tijden en de uitzonderingen verwijzen we je graag naar onze landenpagina met overzichten per land.

Beperkingen vrachtverkeer op zeer drukke zaterdagen in Frankrijk

In de zomerperiode heeft Frankrijk nog een aanvullend rijverbod voor voertuigen en voertuigcombinaties met een toegestane maximum massa (tmm) van meer dan 7,5 ton op enkele zaterdagen: de zogenoemde 'zwarte' (extreme drukte) en 'rode' (zeer druk) zaterdagen. Voor het jaar 2023 is op de volgende zaterdagen beperkt vrachtverkeer mogelijk: 15 juli, 22 juli, 29 juli, 5 augustus (zwart), 12 augustus, 19 augustus en 26 augustus.

Op deze dagen geldt het extra rijverbod van 7.00 tot 19.00 uur. Het zondagsrijverbod start dan niet zaterdag om 22.00 uur maar twee uur later, dus om 24.00 uur. Meer informatie staat in deze brochure (Engelstalig).

14 juli: nationale feestdag in Frankrijk

Vanwege een nationale feestdag is op donderdag 14 juli in Frankrijk een rijverbod ingesteld voor voertuigen en voertuigcombinaties met een maximum toegestaan totaalgewicht van meer dan 7,5 ton. Dit verbod gaat in op donderdag 13 juli 22.00 uur en eindigt op vrijdag 14 juli 22.00 uur.

In verband met het rijverbod in Frankrijk heeft ook Luxemburg een rijverbod ingesteld voor dezelfde categorie voertuigen met bestemming Frankrijk. In Luxemburg gaat het rijverbod in op donderdag 13 juli om 21.30 uur en loopt dit af op vrijdag 14 juli om 21.45 uur.

Vragen over landeninformatie?

Peter en zijn collega's helpen je graag verder.

Marinke Roebersen evofenedex