skipToContentskipToFooter

Let op milieuregels voor vrachtauto's

31-03-2022 Verschillende gemeenten gaan vanaf 1 april handhaven in de milieuzones voor vrachtauto’s. Dat betekent dat de waarschuwingsperiode is geëindigd en er boetes worden uitgedeeld bij overtredingen. Deze boetes bedragen ongeveer 250 euro.

Gemeenten met een milieuzone voor vrachtauto’s hebben vanaf 1 januari de regels aangescherpt. Je mag in die zones alleen nog rijden met een Euroklasse 6-vrachtauto. Als je nog rijdt in een dieselvrachtauto met emissieklasse 5 of lager, heb je dus een ander voertuig of een gemeentelijke ontheffing nodig voor de milieuzones.

Gemeenten

De gemeenten Utrecht, Amsterdam, Eindhoven Den Haag en Arnhem hanteerden tot 1 april 2022 een officiële waarschuwings- of gewenningsperiode. In deze steden kon je tot die datum een waarschuwingsbrief krijgen als je met een dieselvrachtauto de zone in reed die niet aan de eisen voldeed. Per 1 april gaan deze 4 gemeenten handhaven.

Gemeente Haarlem hanteert een waarschuwingsperiode tot 1 mei 2022. Gemeente Delft gaat handhaven vanaf 30 juni 2022. Andere gemeenten zoals Tilburg, Breda ’s-Hertogenbosch , Rijswijk, Maastricht, Rotterdam reppen niet over een overgangsperiode. Daarom is de kans groot dat daar wordt gehandhaafd. De boetes bedragen ongeveer 250 euro.

Ontheffingen en hardheidsclausule

Er zijn verschillende soorten ontheffingen als je niet aan de aangescherpte regels voor de milieuzones kunt voldoen. Zo bestaat er een landelijke ontheffing voor bijzondere voertuigen zoals kraanwagens, betonmolens en kolkenzuigers. Ook zijn er maximaal 12 dagontheffingen per kenteken per gemeente per jaar te verkrijgen en zijn er langdurige ontheffingen mogelijk vanwege de lange levertijden van een nieuw voertuig.

Tot slot kun je een beroep doen op de hardheidsclausule als je financieel niet in staat bent om een nieuw voertuig aan te schaffen. Meer informatie over de nieuwe regels en tips vind je in onze kennisbank.

Tweedehands Euro 6-vrachtauto of elektrisch voertuig

Ben je aan het kijken voor een tweedehands Euro 6-vrachtauto of richt je je op een elektrisch voertuig? Neem dan kennis van dit artikel over tweedehands Euro 6-vrachtauto’s en bekijk de volgende tools: