China start onderzoek naar Europese subsidies zuivelproducten
Leestijd: 1 minuut
Tegenreactie op importheffingen op in China gemaakte elektrische auto’s
21-08-2024 De Chinese regering heeft vandaag aangekondigd een onderzoek te starten naar Europese subsidies voor zuivelproducten die in China worden geïmporteerd. Hiermee slaat China terug richting de Europese Unie, die afgelopen dinsdag een definitief conceptbesluit lanceerde voor het invoeren van hoge importheffingen op in China geproduceerde elektrische auto’s. Deskundigen waarschuwen al langer voor een handelsoorlog tussen Brussel en Beijing.
China richt zich met zijn onderzoek op verschillende zuivelproducten, waaronder melk, room en diverse kaassoorten. Het Chinese ministerie van Handel zegt twintig Europese subsidieprogramma’s te gaan onderzoeken. Naast het gemeenschappelijk landbouwbeleid richt het onderzoek zich onder meer op nationale subsidieplannen in België, Finland, Italië, Kroatië, Oostenrijk, Roemenië en Tsjechië. Het onderzoek moet een jaar gaan duren, maar kan ‘onder speciale omstandigheden’ met maximaal zes maanden verlengd worden.
Na Nieuw-Zeeland is de Europese Unie (EU) de grootste exporteur van zuivelproducten naar China. Ook de Nederlandse zuivelexport kan door het onderzoek getroffen worden.
Bang voor tegenmaatregelen
Het Chinese onderzoek komt een dag nadat de EU een definitief conceptbesluit lanceerde voor het invoeren van hoge importheffingen op in China geproduceerde elektrische auto’s. Hiermee wil de Europese Commissie een eind maken aan de sterke concurrentie van goedkope Chinese e-auto’s. Brussel verdenkt Beijing er al langer van zijn auto-industrie flink te subsidiëren, wat tot oneerlijke concurrentie zou leiden.
Europese autofabrikanten hebben inderdaad last van Chinese concurrentie maar zijn tegelijkertijd bang voor tegenmaatregelen omdat daardoor hun eigen export naar China zou kunnen instorten. Onder meer Volkswagen heeft geprobeerd de importheffingen tegen te houden. Sinds 4 juli 2024 gelden echter al voorlopige extra heffingen op in China gemaakte elektrische auto’s. Beijing heeft hierop gereageerd met een onderzoek naar oneerlijke handelspraktijken rond Europees varkensvlees. Hiervoor wordt onder meer vleesverwerker Vion in Boxtel onder de loep genomen.
Kans op handelsoorlog
De wederzijdse heffingen zouden kunnen leiden tot een handelsoorlog tussen de EU en China. Deskundigen waarschuwen hier al langer voor. Ondertussen heeft Beijing bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een klacht tegen de EU ingediend over de importtarieven op zijn elektrische auto’s. Brussel dreigt nu ook naar de WTO te stappen voor het Chinese onderzoek naar de Europese zuivelindustrie.
Gerelateerde nieuwsberichten
Export groeit in maart met ruim 3 procent
16 mei 2025
Nederland importeert vooral diensten, gas en olie uit VS
14 mei 2025
Zes vragen over het Mercosur-verdrag
7 mei 2025
CPB: VS blijven meer goederen importeren
25 april 2025
evofenedex roept Tweede Kamer op Omnibuspakket te steunen
23 april 2025
Trends in Export: groei lijkt niet langer vanzelfsprekend
10 april 2025
Nederland grootste EU-importeur van goederen uit Mercosur-landen
28 maart 2025
ING: impact autoheffingen VS op Nederland 230 miljoen euro
28 maart 2025
CPB: VS importeren meer goederen
25 maart 2025