skipToContentskipToFooter

Informatie over transport tijdens weeralarm

16-09-2022 Het KNMI heeft voor vanmiddag code geel afgegeven voor 6 provincies vanwege mogelijk zware windstoten. Het gaat om de provincies Groningen, Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland. Hoe zit het ook alweer met de regels voor transport bij de verschillende codes? We zetten ze voor je op een rij. 

Bij code geel is het advies: wees alert. Als de weersituatie ‘code rood’ wordt, dan adviseren wij het vervoer stil te leggen in de regio('s) waar code rood geldt. Veiligheid staat voorop. Met de sector is afgesproken in te zetten op preventie. Daarbij wordt voor een belangrijk deel geleund op de vakkennis van de chauffeurs, die als kapitein op het schip veilige afwegingen moeten maken. Maar ook vanuit het transportbedrijf (de planning) en de verladers is het van belang tijdens extreem weer de chauffeurs niet onder druk te zetten en de eisen aan de aflevertijden zo nodig aan te passen.

Digitale flyer

Met Transport en Logistiek Nederland (TLN) hebben we in samenwerking met Rijkswaterstaat en het Verbond van Verzekeraars een digitale flyer ontwikkeld met tips voor bedrijven en hun vrachtwagenchauffeurs. Deze flyer vertelt hoe om te gaan met de weersituaties code rood, oranje of geel. Zo kunnen bedrijven én chauffeurs zich goed voorbereiden op extreme weersituaties en in die gevallen de juiste afwegingen maken in het belang van hun eigen veiligheid en die van medeweggebruikers. Download hier de flyer 'Preventie incidenten bij extreem weer'.


Rijden met gevaarlijke stoffen bij slecht weer

Wanneer de weersomstandigheden slecht zijn, gelden voor vervoer van gevaarlijke stoffen andere regels. Uit vragen die bij onze ledenservice binnenkomen, blijkt dat deze regels niet bij iedereen duidelijk zijn. Lees meer hierover op onze website: Rijden met gevaarlijke stoffen bij slecht weer | evofenedex


Houd de nieuwsberichten in de gaten

Kijk op de website van het KNMI voor actuele waarschuwingen. Informatie over code oranje en rood wordt ook getwitterd via @KNMI. Door Rijkswaterstaat worden de waarschuwingen van het KNMI omgezet naar een advies voor het verkeer. Dit gebeurt via de website van Rijkswaterstaat en dit twitteraccount van Rijkswaterstaat.