skipToContentskipToFooter

Check of je truck of bestelauto straks de stad in mag

18-04-2024 Ga eenvoudig met de kentekenchecker na of je vanaf 2025 nog met je voertuig een zero-emissiezone in mag. Er zijn uitzonderingen op het toegangsverbod voor trucks en bestelauto’s met een verbrandingsmotor.

Amsterdam, Almere, Zwolle, Rotterdam en nog vele andere grote en kleine steden voeren vanaf 2025 een zero-emissiezone in. Alleen nul-emissievracht- en bestelauto’s mogen straks zo’n zone binnenrijden. Hybridevoertuigen en voertuigen die rijden op CNG, LNG of HVO zijn dus niet meer welkom in een zero-emissiezone, hoe laag de CO2-uitstoot ook is. Hierdoor blijven er nog 2 opties over: een elektrische of waterstofaandrijving voor jouw toekomstige voertuig. Tenminste, als je nog wilt rijden in deze stadscentra.

Overgangsregeling voor nieuwere voertuigen

Er komt wel een overgangsregeling voor nieuwere bestel- en vrachtauto’s, waardoor bepaalde voertuigen met een verbrandingsmotor na 2025 nog een tijdje de zero-emissiezones in mogen. Voor bepaalde bestelauto’s en vrachtauto’s is dat tot respectievelijk 2028 en 2030. 

Of je straks nog een zero-emissiezone in mag, hangt af van de uitstoot en de leeftijd van je voertuig. Dit controleer je eenvoudig met de ‘zero-emissie ketencheck’. Deze tool laat direct zien of en tot wanneer je met je voertuig een zero-emissiezones in mag.

Doe hier de check

Check je carrosseriecode

Vrachtauto’s die vallen in de categorie N2 en N3 hebben een vrijstelling voor zero-emissiezones tot 1 januari 2030 of tot het moment dat het voertuig voor die tijd 13 jaar oud wordt. Om welke voertuigen het precies gaat, zie je in de onderstaande afbeelding. 

carosseriecode.jpg

Tijd om nu stappen te zetten

Kan jouw voertuig over enkele jaren niet meer een zero-emissiezone in? Dan is het tijd om je voor te bereiden op een toekomst zonder uitstoot. Wacht niet te lang met het zetten van de eerste stappen voor het verduurzamen van je vervoer. Om bedrijven alvast op weg te helpen organiseren we op 28 mei het Duurzaam Vervoer Inspiratie Event, dat gratis is voor leden.  

Van zero-emissiezones, CSRD, CO2-reductie tot de keuze voor elektrisch of waterstof: tijdens de tweede editie van het Duurzaam Vervoer Inspiratie Event leer je van toonaangevende sprekers en neem je deel aan verschillende inspiratiesessies met actuele bedrijfscasussen. 

Heb je over een van die onderwerpen nu al vragen? Dan kun je direct contact opnemen met onze ledenadviseurs voor aanvullend advies. Bel hiervoor naar 079-3467 346 of stuur een mail naar [email protected].

28 mei Duurzaam Vervoer Inspiratie Event

Ga strategisch en praktisch aan de slag met het verduurzamen van jouw vervoer tijdens deze dag in Zoetermeer. Deelname voor leden kosteloos.

Vragen over vervoer?

Mark en zijn collega's helpen je graag verder

evofenedex vervoer