Economische malaise Duitsland raakt Nederlandse exporteurs
Leestijd: 1 minuut
Vooral toeleveranciers Duitse auto-industrie lopen risico’s
21-08-2024 De Duitse export is in de eerste helft van 2024 met 1,6 procent gekrompen tot 802 miljard euro. Vooral de machinebouw, chemie en auto-industrie zijn hierdoor getroffen. In dezelfde periode daalde de import met ruim 6 procent tot bijna 663 miljard euro. De kwakkelende Duitse economie raakt ook Nederlandse exporteurs.
De laatste cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis laten zien dat de Duitse economie al langer in zwaar weer verkeerd. De hoge energieprijzen, het gebrek aan gekwalificeerd personeel en de verouderde infrastructuur hebben de concurrentiekracht behoorlijk verzwakt. Vooral ten opzichte van de Verenigde Staten, China en de snelgroeiende economieën in Zuidoost-Azië. “De Duitse economische malaise kan leiden tot een verminderde vraag naar Nederlandse producten. Met name toeleveranciers in de machinebouw en auto-industrie worden hierdoor geraakt”, aldus exportconsultant Michel Disselhorst van evofenedex.
Vraag neemt af
Bij de Duitse autofabrikanten daalde de orders afgelopen juni voor de zeventiende maand op rij. Disselhorst: “Hierdoor neemt de vraag naar onderdelen af. Zo heeft Porsche deze week de Duitse accufabrikant Varta van een faillissement gered om te voorkomen dat de leveranties van accu’s stil zouden komen te liggen. Daarbovenop komt dat de vraag naar onderdelen voor de klassieke verbrandingsmotor afneemt door de snelle opmars van de elektrische auto’s. Twee zaken waar veel Nederlandse toeleveranciers mee te maken hebben. Die kunnen hun omzet zien dalen en moeten wellicht op zoek naar nieuwe afzetmarkten of verdienmodellen.” De gemiddelde Duitse fabrikant heeft in juni zijn orders al voor de zesde maand op rij zien dalen.
Oneerlijke concurrentie
Dat veel in Europa verkochte elektrische auto’s uit China komen, is volgens Disselhorst extra zuur voor onze oosterburen. “Niet alleen vanwege de concurrentie zelf maar ook doordat de Europese Commissie hoge importtarieven op Chinese elektrische auto’s heeft ingevoerd omdat het Beijing verdenkt van oneerlijke concurrentie. Duitse autofabrikanten vrezen dat China met tegenmaatregelen zal komen, waardoor de omzetten op deze voor hen heel belangrijke exportmarkt zullen instorten.”
Gerelateerde nieuwsberichten
Handelsverdragen vergroten weerbaarheid Nederlandse bedrijven
26 mei 2025
VK en EU willen meeste sanitaire en fytosanitaire controles afschaffen
23 mei 2025
CPB: VS importeren 30 procent meer dan in 2024
23 mei 2025
Deal VK-EU: langer toegang voor vissers en minder administratieve lasten
19 mei 2025
Export groeit in maart met ruim 3 procent
16 mei 2025
Nederland importeert vooral diensten, gas en olie uit VS
14 mei 2025
Zes vragen over het Mercosur-verdrag
7 mei 2025
CPB: VS blijven meer goederen importeren
25 april 2025
evofenedex roept Tweede Kamer op Omnibuspakket te steunen
23 april 2025