skipToContentskipToFooter

Digitalisering belangrijk voor efficiënter handelsverkeer

 01-03-2024 evofenedex heeft positief gereageerd op het wetsvoorstel over de invoering van een elektronisch cognossement en een elektronisch Combined Transport-document (CT-document), dat tot en met eind januari ter consultatie voorlag. Het voorstel is een belangrijke stap naar efficiënter en meer gestroomlijnd handelsverkeer, waarbij digitale vervoersdocumenten papieren versies kunnen vervangen zonder verlies van hun essentiële handelskenmerken.

Het cognossement en het CT-document zijn vervoersdocumenten die worden gebruikt bij respectievelijk zeevracht en multimodaal transport. Beide spelen een cruciale rol in internationale handelstransacties. Het juridisch erkennen van elektronische varianten van deze documenten is een significante stap voorwaarts in de modernisering van de logistieke sector.

Geen verlies van essentiële handelskenmerken

Bij aanname van het wetsvoorstel (ook wel bekend als ‘wijziging van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek’) worden elektronische cognossementen en CT-documenten wettelijk gelijkgesteld aan hun papieren tegenhangers. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om naadloos over te schakelen naar elektronische documentatie zónder het verlies van de essentiële handelskenmerken. Bij het laatste gaat het met name om de overdraagbaarheid van het document en de goederen die het vertegenwoordigt. Bovendien is het wetsvoorstel technologieneutraal opgesteld met het oog op toekomstige technologische ontwikkelingen. Dit zorgt voor een flexibel juridisch kader dat verschillende technologieën ondersteunt.

Standpunt evofenedex

evofenedex waardeert de vereenvoudiging van het wetsvoorstel ten opzichte van de eerdere versie. Het belang van digitalisering in de wereldhandel wordt steeds urgenter en evofenedex ziet daarbij een belangrijke rol voor Nederland weggelegd. Het bieden van een juridisch kader voor digitalisering van belangrijke handelsdocumenten, zoals het cognossement, is een stap in de goede richting.

evofenedex staat dan ook volledig achter het wetsvoorstel voor de invoering van een elektronisch cognossement en CT-document en hoopt dat het wetsvoorstel op korte termijn wordt aangenomen. Tegelijkertijd moedigen wij de Nederlandse regering aan om actief te blijven streven naar de ratificatie van de Rotterdam Rules om uniforme en efficiënte internationale handelspraktijken te bevorderen.