skipToContentskipToFooter

Fysieke belasting verlichten met de elektrische pallettruck

23-10-2019 Een handpallettruck is een mooi hulpmiddel bij het horizontaal verplaatsen van pallets. Het is een eenvoudig met de hand te bedienen apparaat waarmee je een pallet tot ongeveer 15 centimeter maximaal kunt optillen en horizontaal verplaatst. De handpallettruck wordt nog veel gebruikt in magazijnen en vrachtwagens. Wanneer medewerkers fysieke overbelasting ervaren, biedt de elektrische pallettruck uitkomst.

Een nadeel van de handpallettruck is dat de gebruiker zijn eigen fysieke kracht moet gebruiken om de pallets te verplaatsen. Hij moet dit doen door te duwen of te trekken. Dit is een belasting voor het hele lichaam, in het bijzonder voor de schouders. Hierdoor ontstaat er mogelijk fysieke overbelasting. De elektrische pallettruck kan een goed alternatief zijn.

De elektrische pallettruck

De elektrische pallettruck (EPT), ook wel motorpallettruck, doet hetzelfde werk als de handpallettruck, maar de gebruiker hoeft bij de EPT geen fysieke kracht te gebruiken. De EPT wordt steeds populairder bij stadsdistributie, kleinere bezorglocaties of vervoer. De elektrische pallettruck gebruikt hydrauliek om de pallet op te tillen en de elektrische aandrijving om de truck voort te bewegen. Bij deze aandrijftechniek wordt gebruikgemaakt van vloeistof onder druk, de zogenoemde hydraulische vloeistof.

De EPT is eenvoudig te bedienen en kan fysieke overbelasting bij het horizontaal verplaatsen van pallets voorkomen. Daarnaast is de elektrische pallettruck een perfect hulpmiddel voor chauffeurs om het laden en lossen van vrachtauto’s te vereenvoudigen, bijvoorbeeld als daarvoor nog een laad- en losklep wordt gebruikt. Er zijn verschillende modellen EPT’s verkrijgbaar. Alle modellen worden elektrisch voortbewogen en zijn uitsluitend bedoeld om pallets horizontaal te verplaatsen.

Meelooptruck

De gebruiker loopt achter de truck en kan de truck voorwaarts en achterwaarts laten bewegen.

Combinatie van een meelooptruck en een pallettruck met sta-platform

Een pallettruck die voorzien is van een op- en neerklapbaar sta-platform waar de gebruiker tijdens het rijden op kan staan. Hierdoor is de truck voorzien van twee beugels die uitgeklapt dienen te worden voor het rijden. Als de beugels en het plateau zijn ingeklapt, is de truck weer een meelooptruck.

Pallettruck met sta-platform

Bij deze truck moet de gebruiker altijd op de truck stappen. De gebruiker staat dus in de truck. De opstappallettruck wordt vaak gebruikt in magazijnen bij orderpicken. De gebruiker staat meestal binnenin de machine.

Pallettruck met zitplaats

In tegenstelling tot de opstaptruck zit de gebruiker in de truck. Dit heeft tot gevolg dat de besturing anders is. Deze truck wordt met een stuur bestuurd en geen knuppel of hendel. De truck wordt vaak gebruikt in magazijnen en/of productieruimten waar langere afstanden moeten worden afgelegd.

Instructie

Voor al deze machines geldt dat de gebruiker bekend moet zijn met het juiste en veilige gebruik van de machines en de daaraan verbonden werkzaamheden. Met andere woorden: een aantoonbare gedegen instructie of opleiding die voldoet aan de Arbowet- en regelgeving is verplicht. Wil je weten wat die eisen zijn of ben je benieuwd naar onze opleidingen? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs.