skipToContentskipToFooter

Handige hulpmiddelen voor intern transport bij speciale lading

19-02-2019 Welke transportmiddelen worden gebruikt in magazijnen, is afhankelijk van onder meer het soort goederen. Zo zal een houtgroothandel een andere machine nodig hebben dan een zandleverancier of een drogisterij. De bekendste zijn de vorkheftruck en de reachtruck, maar er zijn ook handige hulpmiddelen die wat minder bekend zijn.

Lange lading, zoals een zware, houten balk, kan niet gemakkelijk en veilig worden verplaatst met een gewone vorkheftruck. Voor goederen die door hun vorm of gewicht afwijken van de standaard zijn er verschillende hulpmiddelen op de markt. Een paar voorbeelden.

Zijlader

De zijlader is een machine die veel wordt gebruikt bij de houthandel, ijzerhandel, pijp- en leidingfabrikanten. De lader is bedoeld voor het oppakken en vervoeren van lange lading in de lengte.

Kenmerken van een zijlader zijn:

  • Gedeeltelijk vrijdragend
  • Elektro/verbrandingsmotor
  • Voorwielbesturing
  • Banden: lucht of volrubber
Een zijlader
Een zijlader

Vierwegtruck en meerwegtruck

Ook de vierwegtruck wordt veel gebruikt bij handelsbedrijven die te maken hebben met lange ladingen, zoals een groothandel in hout, ijzerwaren en de technische groothandel. Het is een soort reachtruck die naar vier kanten kan wegdraaien. Je kunt de voorwielen met een knop haaks op de machine zetten. De meerwegtruck is een andere uitvoering van de zijlader waarmee de bestuurder alle richtingen op kan rijden.

Kenmerken van de vierweg- of meerwegtruck zijn:

  • Gedeeltelijk vrijdragend
  • Elektro-/verbrandingsmotor
  • Driewielbesturing
  • Vierwielbesturing
  • Banden: massief, lucht of volrubber
Een vierwegtruck
Een vierwegtruck

Voorzetapparatuur

Voorzetapparaten worden gebruikt als het werken met de standaardvork niet mogelijk is. Denk hierbij aan schepbakken, kantelaars en vatenklemmen. De medewerker moet er wel aan denken dat de stabiliteit en het hefvermogen van de truck veranderen door de voorzetapparaten. Het eigen gewicht van het apparaat en de zwaartepuntsafstand spelen hierbij een belangrijke rol. Een aangepast lastdiagram is nodig.

Voorzetapparatuur
Een witgoedklem

Papegaaibek

De papagaaibek is een voorbeeld van voorzetapparatuur die veel wordt gebruikt door houthandelaren en doe-het-zelfbedrijven. Het is een soort klem die vooral handig is voor het oppakken van een pakket hout in de lengterichting.

Tilhulpmiddelen

Om te voldoen aan de Arbowet- en regelgeving, kunnen tilhulpmiddelen worden ingezet, vooral vanuit ergonomisch oogpunt. Als basisregel geldt dat lasten die zwaarder zijn dan 23 kilogram door twee personen moeten worden getild. Anders zijn tilhulpmiddelen nodig. Het maximale tilgewicht is afhankelijk van de omstandigheden. Het ligt in de bouw hoger en kan bij extra zware omstandigheden lager zijn. Medewerkers moeten in elke situatie worden geïnstrueerd in het veilig en gezond werken met tilapparatuur.

Een tilhulpmiddel
Een tilhulpmiddel

Opleidingen intern transport

Voor het gebruik van intern transportmiddelen is volgens de Arbowet- en regelgeving een machinegerichte en werkgerelateerde opleiding nodig. Een reach- of heftruckcertificaat is alleen de basis. Voor het gebruik van voorzetapparatuur zal de medewerker een aparte training moeten volgen en voor tilhulpmiddelen zijn er trainingen met apparatuur en een tiltrainingen voor medewerkers. Veelal zijn die een aanvulling op een heftruckcertificaat. Deze trainingen kan je bij ons incompany afnemen. Neem contact op met onze opleidingsadviseur via 079 3466990 of opleidingen@evofenedex.nl voor meer informatie over de mogelijkheden.