Juiste goederencode voorkomt naheffing
Goederencodes bepalen hoogte invoerrechten
Juiste goederencode voorkomt naheffing
12-05-2022 Ieder product ter wereld heeft een goederencode, van een aardbei tot een complete freesmachine. Het merendeel van de producenten of verkopers die hun producten in eigen land of de Europese Unie afzetten, weet misschien niet eens dat er een goederencode aan hun product is gekoppeld. Zo’n code is dan immers niet nodig.
Maar als diezelfde aardbei of freesmachine wordt verkocht aan een partij buiten de Europese Unie (EU), ontstaat al snel een verplichting de goederencode in de uitvoeraangifte op te nemen. Door deze code krijgt het Centraal Bureau voor de Statistiek gegevens over de internationale handel, zoals het soort goederen dat Nederland exporteert en de waarde daarvan. Bovendien verplichten factuureisen in het bestemmingsland de verkoper de goederencode op de handelsfactuur te vermelden.
Nog belangrijker bij invoer
De goederencode is nog belangrijker bij het invoeren van goederen uit landen buiten de EU, omdat aan de code een invoerrechtpercentage is gekoppeld. De douane berekent de hoogte van het invoerrecht aan de hand van dat percentage. Een bedrijf moet dat invoerrecht (naast btw en eventuele andere heffingen) eerst over de factuurwaarde van de goederen betalen om deze in de EU te kunnen invoeren.
Omdat ook de leverancier buiten de EU de goederencode in de uitvoeraangifte moet vermelden, wordt dezelfde code ook vermeld op de commerciële factuur aan de koper in Nederland. Vaak wordt door de koper klakkeloos aangenomen dat de leverancier de correcte code doorgeeft. Als op deze code ook nog eens een invoerrecht van nul procent van toepassing is, dan zal de koper dat prima vinden.
Vervelende gevolgen
Toch is het verstandig te controleren of de opgegeven goederencode de juiste is. Mocht bij invoer in Nederland de douane tot de conclusie komen dat er een andere goederencode moet worden gehanteerd, dan kan dit vervelende gevolgen hebben, zoals:
- De verplichting bij volgende zendingen de door de douane vastgestelde code te gebruiken;
- Een hoger invoerrechtpercentage dan je tot op heden hanteert;
- Een naheffing over een periode van drie jaar na invoer van de goederen onder de ‘oude code’. Bij een strafrechtelijk onderzoek kan deze naheffing oplopen tot vijf jaar na invoer.
Om te voorkomen dat je een naheffing krijgt, is het verstandig de gebruikte goederencodes periodiek te controleren. Kijk hierbij of:
- De code nog overeenkomt met de goederenomschrijving van de ingevoerde goederen;
- De gebruikte code is gewijzigd (de codes worden elke vijf jaar herzien);
- Je douaneagent op de hoogte is van de wijzigingen.
Dit artikel is geschreven door Peter Teunisse, ledenadviseur Internationaal Wegvervoer en Ondernemen bij evofenedex. Het artikel is ook verschenen in globe, het vakmagazine voor internationaal ondernemen.
Volg een douaneopleiding bij evofenedex
Meer weten over het juiste gebruik van goederencodes en douanezaken? De meest actuele informatie krijg je bij de douaneopleidingen van evofenedex. Al onze opleidingen zijn praktijkgericht, markterkend en altijd actueel door onze contacten met de douane.
Gerelateerde nieuwsberichten
Toelichting bij EU-sancties op ijzer en staal
6 december 2023
Digitalisering en automatisering centraal op Dag van de declarant
10 november 2023
Invoering nieuwe Britse douaneregels 3 maanden uitgesteld
30 augustus 2023
Vooral helderheid en uitvoerbaarheid van belang bij nieuwe deal over Noord-Ierland
28 februari 2023
Nieuwe vergunningplicht voor veraccijnsd vervoer binnen EU
21 december 2022
DMS hot thema tijdens drukbezochte Dag van de Declarant
7 november 2022
Raad voor internationale handel bezoekt Rotterdamse haven
3 november 2022
Douane: uitstel DMS 4.0 en 4.1
6 oktober 2022
Grote hinder van (ver)storingen douanesystemen
17 augustus 2022