skipToContentskipToFooter

Kom meer te weten over elektrisch laden tijdens het Duurzaam Vervoer Inspiratie - event

03-03-2023 Een boete krijgen van je netbeheerder omdat je elektrische wagenpark te veel stroom afneemt. Een situatie die een welwillende ondernemer kan overkomen, als hij overstapt naar elektrisch vervoer en hij niet de juiste voorbereidingen heeft getroffen. Maar een ondernemer met een vooruitziende blik die van tevoren netverzwaring heeft aangevraagd voor de elektrische infrastructuur, kan te horen krijgen dat zijn aansluiting pas over zeven jaar beschikbaar is.

Ook is het voor veel bedrijven geen geheim dat binnen twee jaar, in dertig tot veertig gemeentes in Nederland, zero-emissietransport een must is. Daarnaast vragen ook (toekomstige) klanten steeds meer om duurzaam vervoer. Al deze factoren stellen ondernemers voor uitdagingen: hoe bereid je je voor op de elektrische transitie?

Behoefte in kaart brengen

Bij de overgang naar elektrisch transport is het aan te bevelen je logistieke behoefte(s) in kaart te brengen, waarbij je jezelf een aantal vragen moet stellen, zoals:

  • Wat zijn je laad- en loslocaties?
  • Wat zijn de volumes en het gewicht dat je moet transporteren?
  • Welke e-voertuigen zijn geschikt voor jouw transport?
  • Moet ik elektrisch laden op het bedrijfsterrein of is onderweg handiger?

Om je hiermee te helpen, hebben we bij evofenedex een uitgebreide checklist samengesteld. Maar naast het voertuig speelt ook de laadstrategie een belangrijke rol. Laad je elektrisch op de eigen bedrijfslocatie, onderweg of bij de medewerker thuis?

Laadstrategie vaststellen

Dé grote uitdaging is dat het Nederlandse stroomnet op veel locaties vol lijkt te zitten. Vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland, is de situatie problematisch. Wat betekent dit voor jouw onderneming en hoe moet je dan aan de slag om elektrisch vervoer te realiseren? Op welke manier kun je een laadstrategie samenstellen, bijvoorbeeld met behulp van slim laden? Tijdens slim laden wordt de spanning verlaagd bij een gebrek aan stroom of juist helemaal opengezet als er minder vraag is op het elektriciteitsnetwerk.

Er zijn mogelijkheden om bedrijven verder te helpen; door verschillende subsidies, met stappenplannen en via handreikingen van de betrokken partijen in deze transitie, zoals overheid, de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL), ElaadNL en netbeheerders. Het is belangrijk om nu aan de slag te gaan voor je wagenpark van de toekomst.

Informatie van experts

Om antwoord te geven op de bovenstaande uitdagingen, nemen de experts van DKV Mobility en Elaad je mee in twee inspiratiesessies tijdens het Duurzaam Vervoer Inspiratie - event op 13 april in Zoetermeer. Tijdens deze sessies krijg je inzicht in ontwikkelingen rondom de aansluitingscapaciteit voor laadinfra, in oplaadmogelijkheden op locatie en in het slim en voordelig laden onderweg voor bestel- en vrachtauto’s. Ook kom je alles te weten over subsidiemogelijkheden.

Deelnemen aan dit evenement is kosteloos voor leden. Bekijk hier het volledige programma.

13 april - Duurzaam Vervoer Inspiratie - event

Alles wat je wil weten over duurzaam vervoer over weg, water en spoor.