skipToContentskipToFooter

Leveranciersverklaring: hier moet je op letten

23-03-2018 Stel je hebt goederen ingekocht en je wilt deze doorverkopen aan een klant in Mexico. De Europese Unie(EU) heeft een handelsovereenkomst met dit land en daardoor is het mogelijk om goederen te exporteren met een verlaagd percentage invoerrecht. Dat klinkt goed, want zo kun je wel wat geld besparen. Uiteraard moeten jouw producten dan wel de oorsprong Europese Unie hebben.

Bewijzen

Maar hoe toon je die oorsprong nu aan? Als je bijvoorbeeld goederen inkoopt in Duitsland, wil dat nog niet zeggen dat dat land ook de oorsprong van het product is. Het gaat erom dat jouw leverancier deze zogenaamde preferentiële oorsprong kunnen aantonen. Dat kan hij doen middels een ‘leveranciersverklaring voor producten van preferentiële oorsprong’. In deze verklaring, gebaseerd op Verordening 2015/2447, verklaard hij dus dat jij op basis van zijn verklaring een EUR.1 document mag aanvragen. Daarmee hoeft er in Mexico geen invoerrecht betaald te worden. Het handelsakkoord voorziet in dit soort regelingen en als je geld wilt besparen en/of een concurrentievoordeel wilt hebben, moet je hier ook zeker gebruik van maken.

Risico’s

Er kleven natuurlijk ook wel risico’s aan een dergelijke verklaring. Weet jouw leverancier wel wat hij invult en kun jij dit controleren? Is die oorsprong wel de EU en mocht je dit formulier gebruiken om de oorsprong aan te tonen? Wat nu als de Mexicaan de oorsprong bewezen wil hebben en een controle verlangt? Allemaal vragen die beantwoord dienen te worden.

Zelf verklaren

Daarnaast kun je voor je eigen producten ook verklaringen afgeven waarmee jouw afnemer ook EUR.1 documenten kan aanvragen. In hoeverre is de oorsprong die jezelf verklaart wel juist? Ben je zelf wel op de hoogte van de oorsprongseisen die gelden voor de landen die op de verklaring genoemd staan? Kortom, er zitten behoorlijk wat haken en ogen aan zo’n verklaring. Laat je goed informeren.

Misschien vind je dit artikel over Attest van Oorsprong ook interessant.