skipToContentskipToFooter

Veranderende omstandigheden vragen om flexibel WMS-pakket

25-10-2022 Is mijn Warehouse Management Systeem (WMS) nog wel van deze tijd? Die vraag ligt bij steeds meer bedrijven op tafel. De snelle opkomst van e-commerce en een veranderende klantvraag vragen een systeem dat met die ontwikkelingen kan omgaan. evofenedex helpt bedrijven die worstelen met een verouderd systeem.

Het warehouse management systeem (WMS) is een belangrijke schakel in menig handels- en productiebedrijf. Door de snel veranderende wereld en de opkomst van e-commerce wordt er ook steeds meer gevraagd van dit systeem. Arjen Lagerweij, bedrijfsadviseur bij evofenedex, merkt dat steeds meer bedrijven in de problemen komen door een verouderd WMS. Om bedrijven op weg te helpen, geeft hij 17 maart 2022 een webinar over dit onderwerp.

Maak een analyse van je WMS-systeem

“Het begint met een analyse van je huidige WMS”, legt Lagerweij uit. “Is mijn systeem nog te verbeteren of moet ik toch overstappen op een nieuw systeem? Daarbij is het belangrijk om te kijken naar de huidige bedrijfsprocessen en hoe het WMS die ondersteunt. Vervolgens is het belangrijk om te bepalen waar je over een jaar of drie wilt staan. En wat wil de klant, de leverancier, de logistiek dienstverlener en het personeel, van financieel verantwoordelijke tot de orderverzamelaar?”

Dat veel bedrijven met hun WMS worstelen, merkt Lagerweij in de dagelijkse praktijk. “De afgelopen jaren is er veel veranderd. Denk maar aan de groeiende e-commerce mede door de coronacrisis. Waar voorheen pallets de deur uitgingen, wordt er nu ineens gevraagd om stuks. Als je WMS daar niet mee overweg kan, heb je een probleem. Daarnaast zie je dat het aantal orders steeds meer fluctueert en daar moet je op kunnen inspelen. Oudere WMS-systemen registeren meer, terwijl nieuwere versies veel meer vooruitkijken, zodat je kunt anticiperen. Ook geven ze advies over de indeling van een magazijn, waardoor je kosten kunt besparen. De informatiestroom moet vóór de goederenstroom uitgaan. Zodra een order binnenkomt, weet het systeem al hoeveel pallets dat zijn en wanneer ze worden opgehaald.”

Vele efficiency te behalen met nieuw WMS-pakket

Tegenwoordig is overstappen naar een ander systeem makkelijker, schetst Lagerweij. “Data overzetten is niet meer het lastigste, maar de overgang naar een nieuw pakket heeft nog steeds een grote impact.” Toch zijn directies niet altijd even happig om meteen te investeren. “Begrijpelijk, want de ervaring is dat het altijd langer duurt en duurder wordt dan gedacht”, zegt Lagerweij. “Toch valt er met een nieuw systeem veel winst te behalen in efficiency, doorlooptijd, inzet van personeel en connectiviteit. Belangrijk is wel dat je een partner zoekt die past bij de cultuur van het bedrijf. Dan kun je écht stappen maken naar de toekomst.

Hulp nodig?

Wil je aan de slag met digitalisering in het magazijn, maar weet je niet precies hoe? Een klankbordsessie helpt je om de juiste aanpak te kiezen. Een expert van evofenedex komt dan bij jou op bezoek. Tijdens dit gesprek komen je vragen uitgebreid aan bod en kijkt onze adviseur samen met jou naar de situatie. Op basis hiervan ontvang je een praktisch advies op maat.