skipToContentskipToFooter

Houd rekening met vertragingen bij het weg- en spoorvervoer

09-01-2024 Niet alleen het protest van de Duitse boeren is voorpaginanieuws. Vanaf dinsdagavond gaan ook de Duitse treinmachinisten van Deutsche Bahn die aangesloten zijn bij de vakbond GDL, drie dagen lang staken. Ook de goederentreinen van DB Cargo zullen hierdoor niet of nauwelijks rijden.

De treinmachinisten van Deutsche Bahn staakten ook al in november en december 2023. De vakbond GDL heeft machinisten nu opgeroepen tot een staking die zal duren van dinsdagavond tot en met vrijdag 12 januari 18.00 uur. Dit om hun eisen voor meer loon en een kortere werkweek kracht bij te zetten.

Niet alleen het reizigersvervoer is hierdoor getroffen, ook de goederentreinen zullen hierdoor niet of nauwelijks rijden. Dit geldt in elk geval voor de treinen van DB Cargo. Andere internationale spoorbedrijven die gebruikmaken van het Duitse spoor geven aan dat hun treinen vooralsnog gewoon kunnen blijven rijden. Voorwaarde daarvoor is wel dat de verkeersleiders het werk niet neerleggen, en het spoor niet geblokkeerd wordt door stilgezette treinen. Op dit moment is dat nog onduidelijk.

Vrij uitzonderlijk

De combinatie van de spoorstaking en de acties van de Duitse boeren is vrij uitzonderlijk. Voor ondernemers die goederen vervoeren van, naar of door Duitsland geldt het advies om de actuele situatie goed te blijven volgen, maar in elk geval rekening te houden met vertragingen. Dit geldt zowel voor het wegvervoer als ook voor het spoorvervoer.