Nieuwe Volkswagen Transporter: bij voorkeur elektrisch
Leestijd: 2 minuten
Aanbod duurzame bestelauto's groeit gestaag
17-04-2025 De zevende generatie Volkswagen Transporter heeft het licht gezien. Hij is er zowel in elektrische gedaante als met brandstofmotoren en wordt gebouwd in een enorme fabriek in Turkije, waar ook de Ford Transit vandaan komt. evofenedex maakte kennis met de nieuwkomer, in en om Athene.
Busjes bouwen met dezelfde basis is gemeengoed aan het worden in bestelautoland. Bij Stellantis hebben de bestelauto’s van respectievelijk Opel, Citroën, Peugeot en Fiat allemaal hetzelfde onderstel, motoren en laadruimte. Technisch zijn ze zo goed als eender. Bij Ford en Volkswagen ligt dat wat genuanceerder. Ford is al jaren marktleider op de Europese bestelautomarkt en Volkswagen is daar ook niet echt een kleine speler. Dat zorgt bij beide merken voor een solide basis, in de vorm van een grote en overwegend trouwe achterban.
Pragmatisme
Dat de twee aartsconcurrenten vanaf nu dezelfde basis hebben zal de meeste gebruikers, zo is de verwachting, bar weinig schelen. Dát Volkswagen en Ford - goed beschouwd niet heel dikke vrienden van elkaar - toch de samenwerking hebben gezocht komt voort uit nuchter pragmatisme. “Als je de kosten voor de ontwikkeling van een totaal nieuwe bestelauto, die geschikt is voor zowel elektrische aandrijving als brandstofmotoren, voor je ziet, wéét je al dat je niet aan samenwerking ontkomt”, zegt Albert Kirzinger, de hoogste designbaas bij Volkswagen Bedrijfswagen. Anders gezegd: hoe groot Ford en Volkswagen ook zijn, ze zijn niet groot genoeg om het op eigen houtje te kunnen blijven redden.
Identiteit
Kirzinger weerlegt ook meteen dat de nieuwe Transporter simpelweg een Ford Transit Custom is met hier en daar een Volkswagen-logo. “We hebben er nadrukkelijk voor gezorgd dat we onze eigen identiteit en merkwaarden hebben kunnen bewaren”, zegt Kirzinger. “Onze auto’s maken gebruik van eigen Volkswagen-onderdelen en komen ook tot stand in een volledig eigen productielijn, met door ons zelf opgeleide medewerkers. En we doen onze eigen nacontrole. Het is dus niet zo dat er één productieband is waar de ene keer een Ford van de lijn rolt en even later een Volkswagen.” Kirzinger, per slot van rekening al 24 jaar in dienst bij Volkswagen, zegt verder enorm te hebben gehamerd op het Volkswagen-gevoel aan boord.
Vertrouwd
De eerste indruk van de nieuwe Transporter, op de wegen rondom de Griekse hoofdstad Athene, valt in niet tegen. We gaan op pad met de eTransporter, goed beschouwd de eerste serieus te nemen batterij-aangedreven versie van het Volkswagenbusje. De zit is opvallend goed (later zal opvallen dat de dieselversies geen hoogteverstelling van de bestuurdersstoel hebben) en knoppen en hendels zitten op vertrouwde plaatsen. Je rijdt echt zonder problemen weg met de auto; een druk op de startknop, transmissiehendel (een pookje aan het stuurwiel) in D en je bent onderweg. Opvallend stil, uiteraard – zoals bij alle elektrische auto’s ontbreekt het motorgeluid – en op de ronduit slechte Griekse wegen laat alleen het onderstel af en toe van zich horen. De besturing is scherp genoeg en de trekkracht bovengemiddeld. Hoe dat is als er lading aan boord is moet even worden afgewacht, maar souplesse kan de elektromotor niet worden ontzegd.
Brandstofmotoren
De eTransporter is altijd achterwielaangedreven, biedt keuze uit 136, 218 of 286 pk (later komt er nog een 115 pk-versie), mag 1100 kilo lading meenemen en 2300 kilo trekken. De actieradius is op een volle batterijlading 357 kilometer, maar het is realistischer om uit te gaan van 300 kilometer. Volkswagen kiest er, net als partner Ford, nadrukkelijk voor om ook brandstofmotoren te blijven leveren. “Al was het maar omdat er goed beschouwd geen éénduidige Europese automarkt is. Vergelijkingen tussen Noorwegen en Nederland (waar elektrisch rijden behoorlijk ontwikkeld is) gaan nog redelijk op, maar in Zuid-Italië, Oost-Europese landen en hier in Griekenland hoef je voorlopig niet met eTransporters aan te komen”, zegt Lars Krause, in Volkswagens Raad van Bestuur verantwoordelijk voor verkoop en marketing.
Prijsverschil
Vandaar dat de Transporter er ook gewoon met (in Nederland onverkoopbaar geworden, maar erg prettige) dieselmotoren is. Voor begin 2026 is bovendien een, voor ondernemers fiscaal interessante, hybride versie aangekondigd. Met een benzine- én elektromotor, welke laatste een uitstootloos rijbereik van zestig tot tachtig kilometers mogelijk maakt. De eTransporter is er vanaf 46.990 euro; de diesel is slechts zo’n 1800 euro goedkoper. Dat maakt de keuze voor elektrisch zo goed als logisch.
Gerelateerde nieuwsberichten
Utrechtse wethouder Oosters in gesprek over duurzame logistiek
17 april 2025
DAF introduceert MX-13-motor voor biodiesel
7 april 2025
Afspraken over zero-emissiezones bieden ondernemers meer ruimte
3 april 2025
Zero-emissiezone Groningen van kracht
3 april 2025
Daimler Truck bouwt netwerk van 3000 snelladers
1 april 2025
Leiden organiseert bijeenkomst voor ondernemers over zero emissie
24 maart 2025
Groot snellaadplein opent de deuren op Maasvlakte
20 maart 2025
Eindelijk duidelijkheid over zero-emissiezones
13 maart 2025
Verduurzaming wegverkeer gaat in rap tempo
20 februari 2025