skipToContentskipToFooter

Nog geen aanmeerverbod voor schepen die onder Russische vlag varen

04-03-2022 Steeds meer bedrijven staken hun activiteiten in Rusland. Moskou beëindigt zelf ook activiteiten van onafhankelijke media zoals BBC News en Deutsche Welle. Op onze liveblog houden we de laatste ontwikkelingen over de gevolgen voor handel en logistiek van de inval in Oekraïne bij. Gedurende de dag plaatsen wij updates over de gevolgen van de sancties en maatregelen voor handels- en productiebedrijven.

Anders dan in het Verenigd Koninkrijk is er voor Nederland geen aanmeerverbod voor schepen die onder Russische vlag varen. Of er op een later moment toch een dergelijk aanmeerverbod komt, is nu niet te zeggen en afhankelijk van politieke besluitvorming (bron: VNO-NCW). Een vrachtschip is bij de Oekraïense haven Olvia geraakt door een bom of raket en bij de havenstad Odessa is een vrachtschip gezonken na een explosie, die mogelijk is veroorzaakt door een mijn. Dat hebben de rederijen verklaard (bron: ANP).

Energie

Met het in Russische handen komen van de grootste kerncentrale van Oekraïne is de onzekerheid over betrouwbare energievoorziening nog verder toegenomen.

Cybersecurity

De situatie in Oekraïne zet het onderwerp digitale veiligheid van bedrijven ineens hoog op de agenda. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laat weten dat in Nederland tientallen routers gehackt zijn door een Russische militaire hackersgroep. In algemene zin geldt inmiddels het dringende advies digitale systemen te beveiligen.