skipToContentskipToFooter

Van robots tot slimme gadgets voor orderpicken

04-01-2024 Robots, artificial intelligence, RIFD-chips en wearables. Het komende jaar verwachten experts op het gebied van magazijninrichting meer en meer van deze technieken op de werkvloer in menig warehouse. Ze zijn nodig om de werkomgeving efficiënter en veiliger te maken. Bovendien helpen de technieken om klanten beter te bedienen. In dit artikel bespreken we vijf trends op het gebied van magazijninrichting die kunnen bijdragen aan een slimmer magazijn.

De ontwikkelingen in magazijntechnologie volgen elkaar in rap tempo op. Wie twintig jaar geleden voor het laatst in een groot magazijn is geweest, zal weinig herkennen uit die tijd. Robots rijden rond, een orderpicker loopt met een scanner in de hand en de picklijsten zijn ingeruild voor een tablet of headset waarmee de locatie wordt weergegeven. Bovendien wordt alles steeds beter betaalbaar, waardoor niet alleen grote bedrijven dat soort technologieën kunnen inkopen.

1. Robots

Grofweg zijn er de komende jaren vijf trends als het gaat om magazijninrichting. De meest in het oog springende trend is de doorontwikkeling van robots. Waar het ooit begon met een robotarm die een repeterende beweging maakte, is de robot de afgelopen jaren geëvolueerd tot een slimme machine die waardevol is in het proces. De verwachting is dat deze ontwikkeling doorzet en dat we ook volgend jaar een hoop nieuwe soorten robots mogen verwelkomen.

Primair is het hoofddoel van een robot het automatiseren van een taak. Dat biedt veel voordelen, want robots werken in een vast tempo en maken minder fouten dan mensen. Zo heeft Amazon de Proteus ontwikkeld voor zijn warehouse. Dat is een volledig autonome mobiele robot die door het magazijn kan manoeuvreren door gebruik te maken van geleidingssystemen. Het is een voorbeeld van een robot die steeds meer taken overneemt.

Robots kunnen niet alleen goederen picken, maar ook inpakken, verplaatsen en zelfs in- en uitladen. Doordat ze massaler op de markt komen, wordt de technologie goedkoper. Hierdoor wordt het steeds ­interessanter voor ondernemingen om in handige robots te ­investeren.

2. Wearables

Een tweede trend zijn de zogenoemde wearables. Brillen die orderpickers de weg wijzen, polsscanners die scannen vergemakkelijken of een headset waarop instructies binnenkomen. Het klinkt futuristisch, maar op aardig wat werkvloeren is deze technologie geïntegreerd. Dankzij softwareaansturing loopt een medewerker de ideale route, waardoor er geen tijd verloren gaat door overbodige meters. Bovendien helpen wearables bij het terugdringen van een foutmarge en bieden ze veiligheid.

Denk bijvoorbeeld aan een exoskelet. Dit helpt werknemers om de risico’s te beperken bij het tillen, waardoor de kans op letsel of een ongeval daalt. Maar ook een speciaal vest dat communiceert met rondrijdende heftrucks zorgt ervoor dat deze voertuigen snelheid terugnemen zodra er een medewerker in de buurt is. Dat leidt tot een veilige werkomgeving. Bovendien is in tijden van krapte op de arbeidsmarkt elke werknemer die uitvalt een probleem. Investeren in wearables kan dat risico fors verkleinen en steeds meer bedrijven zullen daarin investeren, zo verwachten experts.

trends-2.jpg

Een speciale bril helpt orderpickers om minder fouten te maken en efficiënter te maken.

3. RFID-tags

Een uitdaging in veel magazijnen is het hebben van een correcte voorraad, maar ook daarvoor komen steeds meer oplossingen op de markt. De trend die daar te zien is, is de opkomst van de RFID-chip. RFID (radiofrequentie-identificatie) maakt gebruik van radiofrequentiesignalen om informatie over de locatie van een item te verzenden. Met behulp van RFID-scanners kunnen artikelen in een magazijn automatisch worden gescand en gevolgd terwijl ze een magazijn binnenkomen, verlaten of door een magazijn gaan.

RFID-tags kun je aanbrengen op hele pallets of afzonderlijke artikelen voor een gedetailleerdere tracking. Volgens de kenners gaat deze methode in 2024 verder doorbreken, maar zij plaatsen er wel een kanttekening bij. Alles voorzien van een chip in een bestaand magazijn is een behoorlijke uitdaging. Maar wie een nieuw magazijn opent, kan het systeem makkelijk implementeren. Nog een voordeel van de RIFD-tags is de traceerbaarheid van goederen in de keten. Zo kun je een melding krijgen wanneer de lading is afgeleverd bij de klant.

4. Verduurzaming

Waar bedrijven verder écht niet omheen kunnen is verduurzaming van hun magazijn. Niet alleen omdat het goed is voor het klimaat, maar ook omdat het simpelweg geld oplevert. Sinds 2005 is de uitstoot van een gemiddeld magazijn al met de helft gedaald en die trend zal doorzetten, zo verwachten experts. Steeds meer daken zijn voorzien van zonnepanelen die genoeg stroom opwekken om de machines en het licht te laten branden. Dat scheelt aanzienlijk in het gebruik van fossiele brandstof.

Ook verpakkingen worden een belangrijke factor voor duurzaamheid. Steeds meer bedrijven kiezen voor verpakkingen die volledig recyclebaar zijn of zelfs composteerbaar. Daarmee daalt de impact op het milieu en wordt de afvalberg een stukje kleiner.

5. Artificial intelligence

De laatste trend is de verdere opkomst van artificial intelligence (AI). Want een magazijn slimmer en efficiënter inrichten en gebruiken is broodnodig, gezien de oplopende kosten en het tekort aan goed personeel. Met behulp van AI-algoritmen en historische gegevens kunnen bedrijven trends voorspellen, zoals rondom de vraag of problemen met de toeleveringsketen. Zo kunnen ze anticiperen op pieken of dalen in de vraag.

Naast het voorspellen van de vraag helpt AI om bijvoorbeeld pickroutes te optimaliseren. Dat scheelt tijd en zorgt ervoor dat producten sneller bij een klant terechtkomen. AI kan kijken naar de huidige pickroutes en locaties van producten en vervolgens deze gegevens gebruiken om de efficiëntste pickroutes voor werknemers te creëren.

Dit artikel verscheen eerder in evofenedex magazine 10/2023.

Hulp nodig?

Ben je benieuwd welke mogelijkheden er zijn om jouw magazijn slimmer te maken? Neem contact op met onze Ledenservice of vraag een klankbordgesprek aan