Onderzoek van evofenedex, onder bijna driehonderd logistiek professionals, wijst uit dat de belangstellig voor AI groot is, maar dat de fundamenten nog niet klaar zijn voor grootschalig gebruik.
Hoewel de belangstelling voor artificial intelligence (AI) oftewel kunstmatige intelligentie (ki), bij handels- en productiebedrijven stevig groeit, blijft daadwerkelijke toepassing in de praktijk nog sterk achter. Dat blijkt uit onderzoek van evofenedex onder bijna driehonderd logistiek professionals. Tegelijkertijd waarschuwt de ondernemersvereniging voor een fenomeen als AI-washing, waarbij iedere nieuwe AI-toepassing als slim en intelligent wordt gepresenteerd, terwijl de meerwaarde ervan slechts beperkt is.
Geen toekomstmuziek
Nanne Schriek, projectmanager supply chain bij evofenedex, benadrukt dat ondernemers nu in actie moeten komen: “AI is geen toekomstmuziek meer – de toepassingen zijn er al en bedrijven die nu stappen zetten, bouwen voorsprong op. Maar het is wél belangrijk om hier een gedegen plan voor te maken en klein te beginnen. Neem hierbij niet de talloze AI-mogelijkheden als vertrekpunt, maar start vanuit een concrete uitdaging in je logistieke operatie. Zo blijft het behapbaar én relevant.” Uit het onderzoek ‘AI in de handel en logistiek 2025’ blijkt dat zestig procent van de deelnemende bedrijven (redelijk tot zeer) geïnteresseerd is in AI. Toch heeft slechts zeven procent een concreet AI-beleid ontwikkeld. De meeste bedrijven voeren hooguit enkele experimenten uit of hebben wel interesse, maar ondernemen nog geen stappen. Veel organisaties hebben weliswaar AI in het strategisch vizier, maar een structurele inbedding ontbreekt nog.
Gebrek aan kennis en ervaring
De respondenten uit het onderzoek geven aan dat AI-technologie vooral wordt gezien als middel voor kostenbesparing en procesoptimalisatie. Toepassingen als digitale assistenten, voorraadbeheer en vraagvoorspelling, worden het meest kansrijk genoemd. Innovatieve toepassingen, zoals beeldherkenning of fraudedetectie, blijven vooralsnog onderbelicht. Belangrijke belemmeringen zijn het gebrek aan kennis en vaardigheden in de organisatie. Deze worden genoemd door bijna twee derde van de bedrijven. Andere obstakels zijn onder meer een onvoldoende IT-infrastructuur en beperkte budgetten. Daarnaast is het ontbreken van prioriteit binnen het management een veelgenoemde reden om (nog) niet te investeren in AI. Bijna zestig procent van de respondenten geeft aan dat AI geen prioriteit heeft binnen de organisatie.
Digitale basis niet op orde
Een opvallende conclusie uit het rapport is, dat bij veel organisaties de noodzakelijke basis voor AI niet op orde is. Denk hierbij aan datakwaliteit, aan systeemintegratie, centrale afspraken over beheer en aan het kennisniveau van medewerkers. Slechts 42 procent van de bedrijven heeft zijn interne data grotendeels op orde; bij een derde is dit zelfs beperkt.
Downloaden
Leden van evofenedex kunnen hier het rapport ‘AI in handel en logistiek 2025’ aanvragen. Na controle op het lidmaatschap ontvang je dan het rapport.
Data en digitalisering in de handel en logistiek 2025
Het rapport van het onderzoek ‘AI in de handel en logistiek 2025’ is het eerste deel van het onderzoek ‘Data en digitalisering in handel en logistiek 2025’. Het tweede deel wordt gepubliceerd in september en gaat in op databeheer en het gebruik van slimme oplossingen, in de handel en logistiek. Bekijk hier de rapporten van 2021, en 2023 voor meer inzichten rondom data en digitalisering.
Download Rapport AI in Handel en Logistiek 2025
In dit rapport lees je hoe bedrijven tegen AI aankijken, welke toepassingen kansrijk zijn en wat er nodig is om de technologie succesvol in te zetten. Dit onderzoek van evofenedex is verricht onder driehonderd logistiek professionals. Het rapport is exclusief beschikbaar voor leden.
Vragen over SCM en digitalisering?
Anneloes en haar collega's helpen je graag verder