skipToContentskipToFooter

Zet eenvoudig de stap naar duurzamer vervoer

22-8-2022 Veel bedrijven zijn al aan de slag met het verduurzamen van hun logistieke processen. Maar dat is best een ingewikkelde klus. Daarom 10 handige tools die je verder op weg helpen en ook handig zijn voor bedrijven die nog aan deze klus gaan beginnen. 

1.      Verminder de C02-uitstoot met www.co2meter.nu 

Elk bedrijf staat voor de uitdaging om 55 procent minder CO2-uitstoot in 2030 te realiseren ten opzichte van 1990. Topsector Logistiek, evofenedex en Transport en Logistiek Nederland hebben daarom de handen ineen geslagen en de gezamenlijke website www.co2meter.nu gelanceerd.

Op www.co2meter.nu is de gratis CO2-Meter te vinden, die voor elke vorm van transport de uitstoot in slechts enkele muisklikken berekent. Ook vind je op deze website veel handige informatie en een overzicht van gratis workshops op het gebied van CO2-reductie.

2.      Weet waar de milieuzones en zero-emissiezones zijn

Verschillende steden hebben een milieuzone en vanaf 2025 voeren 30 tot 40 steden ook nog een zero-emissiezone in. In milieuzones kun je niet meer terecht met oudere voertuigen. In zero-emissiezones mogen zelfs geen voertuigen met uitstoot meer komen. Maar waar vind je deze zones en hoe groot zijn ze? Welke straten liggen er wel in en welke niet? Deze vragen zijn belangrijk voor het inrichten van je vervoer. Op onze website vind je een overzichtskaart met de milieuzones en een overzicht van de gemeenten die zero-emissiezones gaan invoeren.

3.      Kies voor de juiste elektrische bestelauto via www.welkeebestelbus.nl

De totale kosten voor het bezit van een elektrisch voertuig zijn lager dan van een exemplaar op diesel. Wanneer stap jij over? Via www.welkeebestelbus.nl krijg je inzicht kun je de maandelijkse kosten van een dieselbestelbus en een elektrisch exemplaar met elkaar vergelijken.

Voer het kenteken van je huidige voertuig in en de kosten verschijnen in beeld. Het rekenprogramma houdt rekening met de specifieke eigenschappen van je huidige voertuig, maar ook met afschrijvingen, de dagelijkse reisafstand en veel meer. Ook biedt het systeem meteen de mogelijkheid om subsidies aan te vragen. Dus overweeg je elektrisch te gaan rijden? Dan is een bezoek aan www.welkeebestelbus.nl een must.

4.      Bereken de kosten van elektrisch rijden met de Online simulator elektrisch rijden

Wil je laten berekenen wat elektrisch rijden betekent voor je wagenpark, dan kun je aan de slag met de tool ’Online simulator elektrisch rijden’ op www.electriccharging.nl. Op deze gezamenlijke website van evofenedex, TLN en Topsector Logistiek bereken je de kosten van elektrisch laden voor een representatieve rit.

5.      Je wagenpark verduurzamen met de handreiking duurzaam vervoer

In 2025 voeren steden de eerste zero-emissiezones in. In deze zones mogen dan geen voertuigen meer met uitstoot rondrijden. En de wetgeving rond CO2-uitstoot wordt almaar strenger. Welke vragen zijn belangrijk als je je wagenpark wilt elektrificeren? Wat voor technische mogelijkheden zijn er om het brandstofverbruik terug te dringen? Welke alternatieve brandstoffen kun je gebruiken? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in ons e-boek Duurzaam Eigen Vervoer.

6.      Inventariseer de laadcapaciteit van je bedrijventerrein met de rekentool van ElaadNL

Bedrijven moeten aan de slag met het elektrificeren van het wagenpark. Maar is er straks wel voldoende laadcapaciteit beschikbaar op het bedrijfsterrein? Netbeheerders moeten nu al nee verkopen aan bedrijven. ElaadNL heeft een rekentool waarmee je een inschatting krijgt van het piekvermogen dat ongeveer nodig is als je je wagenpark elektrificeert. Met behulp van deze tool krijg je een idee of de huidige aansluiting voldoet of dat misschien verzwaring nodig is. De tool is te vinden op de website van ElaadNL.

7.      Depotladen van elektrische vrachtauto’s – waar moet je beginnen?

Veel bedrijven willen straks hun elektrische voertuigen op het eigen bedrijfsterrein opladen. Dit roept bij veel bedrijven vragen op. Uitgebreide informatie over depotladen vind je in de Handreiking depotladen van de NAL (Nationale Agenda Laadinfrastructuur).

8.      Verduurzaam je bedrijfsgebouw met een beslisboom

Niet alleen transport moet duurzamer, ook bedrijfsgebouwen moeten de komende jaren energiezuinig worden. Vraag jij je af wat je aan je huidige bedrijfspand kunt verbeteren? De Dutch Green Building Council heeft een beslisboom gemaakt om je daarbij te helpen.

9.      Beoordeel de bedrijfsvoering met de duurzaamheidsscan

Van magazijn tot medewerker, deze online duurzaamheidsscan licht het hele bedrijf door om te kijken in hoeverre en op welke manier de bedrijfsvoering verduurzaamd kan worden. De scan is gebaseerd op de expertise van evofenedex en biedt concrete handvatten om duurzamer te werken. Pak een kop koffie en neem 10 minuten de tijd om op www.evofenedex.nl/duurzaamheidsscan je bedrijf de duurzame maat te nemen.

10.  Selecteer de juiste duurzaamheidsmethode voor je bedrijf

Er zijn heel veel verschillende duurzaamheidsmethoden, maar welke past nu bij jouw bedrijf? Het RIVM heeft in samenwerking met Copernicus Instituut Universiteit Utrecht een tool gemaakt waarmee een bedrijf de juiste duurzaamheidsmethode kan vinden. In 3 stappen komen de beschikbare en de meest geschikte methoden naar boven. Daarnaast heeft de site een database met alle tools/methoden.

Vragen? Ledenservice helpt je verder

Er is veel informatie beschikbaar op internet om zelf aan de slag te gaan met het verduurzamen van je logistieke processen. Maar heb je vragen neem dan contact op met onze ledenservice.