skipToContentskipToFooter

De ledenservice van evofenedex heeft het antwoord

28-09-2023 Het juiste gebruik van de tachograaf is een onderwerp dat veel van onze leden bezighoudt. Met de invoering van de smart tacho 2 komen er weer nieuwe vragen naar boven. Onze ledenservice legt het duidelijk uit.

Ja, eerste generatie digitale tachograafkaarten kunnen worden gebruikt in een smart tachograaf van de tweede generatie. De eerste generatie digitale tachograafkaarten (met uitzondering van de werkplaatskaarten) werken ook in de tweede generatie smart tachografen. Alleen heb je met de oude kaarten geen toegang tot de nieuwe functionaliteiten van de smart tachograaf. Hiervoor heb je namelijk een smarttachograafkaart nodig.

Omgekeerd werken smarttachograafkaarten ook in de eerste generatie digitale tachografen. Ook dan geldt dat je geen gebruik kunt maken van de functionaliteiten van de digitale tachograaf. Een uitzondering zijn de werkplaatskaarten; om een smart tachograaf te kunnen ijken, heb je een nieuwe werkplaatskaart nodig. De werkplaatskaart heeft een geldigheidsduur van een jaar.

De smart tacho 1 werd verplicht in nieuwe voertuigen vanaf 15 juni 2019 en de eerste generatie digitale tachografen in nieuwe voertuigen vanaf mei 2006. De smart tacho 2 is in nieuwe voertuigen verplicht sinds 21 augustus 2023.

Nog twijfels? Vraag het de ledenservice

De experts van de ledenservice staan klaar om de leden te woord te staan. Kijk hier voor de verschillende onderwerpen waarover zij expertise hebben.

Exclusief voor leden

De kennis van de experts van onze ledenservice is exclusief en gratis toegankelijk voor leden.