skipToContentskipToFooter

Laatste oproep om je stem te laten horen via een korte enquête

30-08-2022 Het kabinet is van plan per 2024 de vrijstelling van bpm op dieselbestelauto’s af te schaffen. evofenedex is geen voorstander van het afschaffen van de vrijstelling van bpm: een bestelauto is geen luxeproduct, er hoort daarom geen luxebelasting op.

Samen met VNO-NCW/MKB Nederland, BOVAG, RAI Vereniging, TLN, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en VNA roept evofenedex het kabinet op de bpm-vrijstelling te behouden. Ook willen we graag weten wat jij als ondernemer zou doen als de bpm op dieselbestelauto's zou vervallen. Daarom vragen we je een korte enquête in te vullen.

Onredelijke lastenverzwaring

Afschaffen van de vrijstelling van bpm voor dieselbestelauto’s zorgt ervoor dat deze voertuigen fors duurder worden. De bpm wordt dan 38 procent, al snel een prijsverhoging van 11.000 euro. In de huidige onzekere economische tijden met enorme inflatie betekent dit opnieuw een lastenverzwaring voor ondernemers.

De vrijstelling voor elektrische bestelauto’s blijft wel van kracht, maar zo'n bestelauto is voor veel ondernemers op korte termijn nog lang geen goed alternatief. De beschikbaarheid van elektrische bestelauto’s is nog niet voldoende en er ontbreekt een goede laadinfrastructuur in steden. Daarnaast is er onvoldoende elektriciteit beschikbaar en kleurt de netbeheerderkaart van Netbeheer Nederland nu al op veel plekken rood.

Laat je stem horen: dit kan nog tot en met 31 augustus

Het kabinet verwacht dat als de vrijstelling op bpm komt te vervallen, ondernemers sneller zullen investeren in de aanschaf van een elektrische bestelauto, waardoor het wagenpark sneller zal verduurzamen. Als ondernemersvereniging twijfelen wij aan deze gedachtegang, en daarom willen we jouw verwachte investeringsplannen in kaart brengen. Samen met VNO-NCW/MKB Nederland, BOVAG, RAI Vereniging, TLN, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en VNA hebben we hiervoor een korte vragenlijst opgesteld en die je eenvoudig kunt invullen op deze pagina. Doe je mee? Invullen kan tot en met 31 augustus.