skipToContentskipToFooter

15-03-2023 In december 2022 zijn er door de Europese Unie (EU) voorstellen gepubliceerd om het EU-btw-stelsel te moderniseren, fraudebestendiger en gebruiksvriendelijker te maken, door meer in te zetten op digitalisering. Het is de bedoeling dat al vanaf 1 januari 2025 de eerste wijzigingen doorgevoerd worden. Zoals het verplichte gebruik van elektronische facturen die ook digitaal bij de belastingdienst aangeleverd moeten worden en de uitbreiding van de binnenlandse verleggingsregeling voor buitenlandse ondernemingen. Als de verleggingsregeling van toepassing is dan gaat de plicht om de btw af te dragen, over op de afnemer.

Op het moment dat er nu door jouw onderneming goederen worden aangekocht in Duitsland, die vervolgens verkocht worden binnen Duitsland aan een onderneming met een Duits btw-nummer, moet jouw onderneming zich voor de btw registreren in Duitsland en Duitse btw in rekening brengen. Maar dezelfde transactie in Frankrijk leidt niet tot btw-plicht in die lidstaat. In Italiƫ is het afhankelijk van de vraag of de afnemer een Italiaanse onderneming is, of de btw-plicht verlegd kan worden naar de afnemer en of btw-registratie wel of niet nodig is. Veel verschillen dus tussen lidstaten in hoe de verleggingsregeling op basis van de Richtlijn btw-tarieven wordt toegepast. Van deze verschillen wil de Europese Unie af.

In 2025 zullen ook al wijzigingen plaatsvinden op het gebied van de overbrenging van eigen goederen en call-off stocks en verdwijnt de opgaaf ICP (opgaaf intracommunautaire prestaties). Vanaf 2028 staan nog verdergaande wijzigingen gepland.

Frank Resseler en Ariane van den Berg, btw-adviseurs van BTW Instituut, kijken graag, tijdens de Dag van de Binnendienstmedewerker op 20 april 2023, nog eens naar hoe nu om te gaan met verleggingsregelingen, naar de toepassing van het nultarief voor de intracommunautaire levering, de vereenvoudigde abc-levering, fraudesignalen en naar andere btw-vraagstukken waar de binnendienstmedewerker tegenaan loopt. Ze zullen daarbij ook anticiperen op de toekomstige regelgeving. 

Dit artikel is geschreven door Ariane van den Berg, btw-adviseur van BTW Instituut.

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en haar collega's helpen je graag verder

Alice evofenedex